Volledig scherm
© stock.xchng

Valse start voor schakers HWP

VLISSINGEN - Het eerste team van Het Witte Paard is het nieuwe seizoen in de Meesterklasse van de landelijke schaakcompetitie niet goed begonnen. In Rotterdam werd met 6-4 verloren van het eerste team van Charlois Europoort. In de tweede klasse deed het tweede team van HWP het een stuk beter door met klein verschil te winnen van Schaakmat Westland.

Meesterklasse

Charlois Europoort-HWP Sas van Gent 6-4: ,,Vervelend om het seizoen zo te starten‘’, vertelde teamleider Hans Groffen. ,,Met een 6-4-nederlaag kwamen we nog goed weg en een resultaat heeft er voor ons dan ook nooit ingezeten‘’, meende hij. Desondanks ging de wedstrijd lang gelijk op. Rein Verstaeten had een slechte dag en verloor kansloos, maar daar tegenover stond een prima overwinning van Helmut Cardon. ‘Slava’ Ikonnikov en Koen Leenhouts moesten beiden tevreden zijn met een puntendeling, al had Leenhouts ook zomaar kunnen verliezen. Daarna ging het mis. Warre de Waele werd van het bord gezet en Groffen moest een nederlaag incasseren na een stukoffer van zijn tegenstander, waarmee de strijd gestreden was.

Tweede klasse

Schaakmat Westland-HWP Sas van Gent 2 3,5-4,5: De reserves van HWP hebben een ietwat bemazzelde overwinning geboekt in De Lier. Door autopech van Herman van de Wynkele leek het een treurige middag te worden aangezien dit een 1-0-achterstand betekende. Teamleider Kees Nieuwelink strafte een foutje van zijn tegenstander genadeloos af, maar daarna leek het de verkeerde kant op te gaan. Enrico Follesa hield stand en sterker nog, het jonge talent counterde zichzelf nog naar de winst ook. Dat gaf HWP 2 een 3,5-2,5-voorsprong. De laatste twee stellingen waren echter verloren, maar er kwam hulp uit onverwachte hoek. De tegenstander van Harry Provoost zat al geruime tijd in tijdnood en wilde op het laatst te veel. Hij bleef maar zoeken naar de winst en ging door zijn vlag, waardoor de Zeeuws-Vlamingen er met een gestolen overwinning vandoor gingen.

Derde klasse

Sliedrecht-S. Landau 3-5: Ondanks een zwaar gehavende ploeg won Landau. Na vier uur spelen stond Landau met 2-3 achter, maar met nog drie gunstige stellingen op de resterende borden. Helmut Froeyman buitte een klein eindspelvoordeel uit. Wim Versporten had zich losgewerkt met een kwaliteit in de plus en werkte dit mooi af. Invaller Joop Maas werkte een zeer degelijke partij af waar eigenlijk de vraag alleen was wanneer de overwinning daadwerkelijk op het scorebord zou verschijnen. 

Souburg-De Pion 2 5-3: De Souburgers wonnen ietwat fortuinlijk van het gepromoveerde team uit Roosendaal. Rogier van Gemert verloor al snel, maar daar tegenover stonden klinkende overwinningen van Jeroen Hekhuis en Henrik Westerweele. Bert Henderikse raakte de weg kwijt vanuit een goede stelling en maakte de match weer spannend. Kopman René Tiggelman zette de Souburgers weer op het goede spoor met winst in een toreneindspel. Toen Roeland Alders zijn tegenstander gefopt had, liepen de Souburgers uit naar een 4-2-voorsprong. Corné Boogaard kreeg in een verloren stelling zetherhaling tegen zich en pakte dit met cadeautje zo remise waardoor de match gespeeld was.

Charlois Europoort 3-HWP Sas van Gent 3 3,5-4,5: Het derde team van HWP boekte een verdiende zege in Rotterdam. Samuel Verbruggen gaf het goede voorbeeld dat Marc Lacrosse tegen een Spaanse vrouwelijke grootmeester deed volgen. Bij 3-3 waren Van Rij en Rémi Partoens nog bezig voor de Sassenaren. Van Rij counterde oud- Goes speler Melvin Holwijn naar een nederlaag waarna Partoens, overigens vanuit een totaal gewonnen positie, met zijn remise de winst veiligstelde.

Goes-Bergen op Zoom 2,5-5,5: Tegen de Brabantse angstgegner ging het deze keer weer mis. Vorig jaar werd er sinds lange tijd eens gewonnen van deze tegenstander, maar nu zat het flink tegen. Remco van de Braak had geen tegenstander, waarmee de Goesenaren nog wel op voorsprong kwamen. Zijn broertje Joey deed het niet zo goed verloor vrij kansloos. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op toen Louis Nieuwenhuijse een puntendeling overeen kwam.

Daarna ging het helemaal verkeerd. Invaller David de Feijter verloor, maar dat was voor Goes nog niet het ergste. Joey Grochal ging in gewonnen stelling door zijn tijd omdat hij dacht dat hij de veertig zetten gehaald had. Na reconstrueren bleek dit niet zo te zijn. Toen Rinus Burgerhoff vanuit een stelling die alle kanten op kon ook verloor waren de druiven voor Goes erg zuur.

Vierde klasse

Het moge duidelijk zijn dat in deze klasse KiNG de gedoodverfde kampioenskandidaat is. Het Tilburgse team is met oud-spelers van De Stukkenjagers nieuw in de landelijke competitie en liet geen spaan heel van het tweede team van Goes. Een sterke start was er ook voor ZSC, de Scherpenisse/Zierikzee combinatie. In Oost-Souburg werd het tweede team van de thuisclub met maar liefs een 7-1 nederlaag achtergelaten.

ScheldeSchaak, de combinatie van spelers uit Terneuzen en Oostburg won verrassend van De Zwarte Dame uit Kruiningen. Middelburg, dat vorig jaar nog derde klasse speelde, moest een nederlaag incasseren in Den Haag tegen SHTV. Het tweede team van S. Landau kreeg flink klop in Oisterwijk (7-1).

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement