Volledig scherm
Ondo (blauwe shirts) denderde zaterdag over Fortis heen. © Ruben Oreel

TOP, Swift, Ondo, Togo en Luctor ruiken de titel

VLISSINGEN - Voor de drie korfbalclubs uit de gemeente Middelburg tekenen de contouren van een kampioenschap zich meer en meer af. TOP, Swift en Ondo schreven zaterdag opnieuw een zege bij, waarmee ze hun kopposities consolideerden. Met nog vier speelrondes voor de boeg stevenen de drie ploegen op de titel af in de hoofdklasse, de overgangsklasse en de eerste klasse.

Hoofdklasse B. SDO-TOP 8-13: TOP ontdeed zich in een Kamerik van hekkensluiter SDO. De wind weerhield beide ploegen van een hogere score. Slechts drie treffers kwamen er op het conto van het doorgaans effectieve Arnemuidse vrouwenkwartet. Meer dan tegen spartelen had TOP echter niet te duchten van SDO. Met twee korte aanzetten liep de ploeg van coach Kees-Jan Oppe uit naar 3-10. ,,Verdedigend was het op orde. Het was jammer dat we niet iets meer aan het doelsaldo hebben kunnen werken”, zei Oppe.

TOP heeft nog maar één serieuze concurrent, DSC. Die Eindhovense ploeg heeft twee punten achterstand. Op 15 juni is het in de slotronde DSC-TOP.

Overgangsklasse D. Oranje Wit-Swift 12-22: Met onverwacht gemak nam Swift de hobbel Oranje Wit. Met een nare zaalervaring nog in het achterhoofd - nipt verlies en een vervelend opstootje - waren de Middelburgers berekend op een pittige middag. Die bleef uit doordat Swift te goed was. Het Dordtse tegenwerk zat vooral in de eerste helft en daarna nam Swift steeds meer afstand. De ploeg van coach Dennis Plantinga heerste in de korfzone, waardoor het steeds lang kon aanvallen en het wachten was totdat Oranje Wit de handdoek gooide. Dat gebeurde in het laatste kwart. 

De komende twee weken treft Swift de laagvliegers Merwede en Valto. Zonder misstappen kunnen de Middelburgers dan op 1 juni thuis tegen Nieuwerkerk de klus klaren.

Eerste klasse F. Fortis-Ondo 17-27: De manier waarop Ondo afrekende met Fortis was imponerend. ,,Er stond geen maat op”, ervaarde Fortis-coach Hans de Meij. ,,Alles klopte”, keek Ondo-coach Jouri van den Broeke terug op de eclatante overwinning. Het was niet dat de Souburgers zo slecht voor de dag kwamen, maar de gasten uit Sint-Laurens schoten dusdanig met scherp dat er geen beginnen aan was. 

Na rust (8-13) speelde Ondo met gevarieerd aanvalsspel Fortis aan flarden. Vanaf 14-19 werd het, niet eens geflatteerd, 17-27.  Ondo heeft nu liefst zeven punten voorsprong op de rest. Komende zaterdag  kan het team al kampioen worden, bij Kinderdijk.

Tjoba-Albatros 14-15: De ploeg uit ’s-Heer Hendrikskinderen leed een zure nederlaag. Na rust (9-10) had Tjoba de enige slechte periode; snel kwam het team met 10-14 achter. Daarna herstelde het achttal van de nieuwe coach Marcel de Dreu, die voor het eerst op de bank zat, zich goed. Het gat werd echter net niet gedicht. De nummer zeven in de stand had de pech dat in de slotminuten twee ballen van Niels Pekaar uit de korf draaiden. 

Tweede klasse I. Atlas-Vitesse 13-23: Dat Atlas koploper Vitesse ontving, bleef niet lang onopgemerkt. Vanaf het begin stond de gehavende thuisploeg onder druk waar het nauwelijks onderuit kwam. Coach Reinoud Bakker was onder de indruk: ,,Ik heb genoten van Vitesse.” De twee Barendrechtse spitsen waren niet af te stoppen. Via 4-10 werd met 8-14 de rust gehaald. Atlas liet de kop niet hangen en kwam op karakter terug tot 10-15, maar een volgend tussensprintje van Vitesse (11-20) was de ploeg te machtig. Al zeker van lijfsbehoud in de tweede klasse kan Atlas de laatste vier wedstrijden vrijuit spelen.

Tilburg-Stormvogels 25-10: Op bezoek bij nummer drie Tilburg had het reeds gedegradeerde Stormvogels niets in te brengen. De equipe uit Westkapelle deed in het eerste en derde kwart nog wel wat terug, maar onderging in de resterende speeltijd de dadendrang van de thuisploeg. Zaterdag hoopt Stormvogels in de thuiswedstrijd tegen het eveneens gedegradeerde ADO van de nul af te komen.

Derde klasse J. Togo-KVK 17-12: KVK kende een pikstart in Goes. Binnen vijf minuten keek Togo tegen een 0-4- achterstand aan. Wakker geschud repareerden de Goesenaren dat bij rust: 7-7. Zonder sprankelend te spelen creëerde Togo daarna een gaatje van twee punten. Bij KVK was de pijp leeg, waardoor de thuisploeg in de laatste tien minuten definitief toesloeg. 

Doordat Keep Fit verloor van DSO is Togo de nieuwe koploper. Met nog vier speelrondes te gaan heeft de Goese formatie de beste toegangspapieren tot de tweede klasse. ,,We moeten er nu vol voor gaan”, onderstreepte scheidend coach Sjaak Joziasse de ambitie van de club.

Scheldevogels-Seolto 14-13: Seolto heeft moeite om een voorsprong vast te houden. Na een prima eerste helft in Bergen op Zoom (5-9) stortte de Vlissingse ploeg als een kaartenhuis in. Uit het niets viel de productie een kwartier stil, waardoor Scheldevogels langszij kwam (10-10). Het is een inmiddels bekend verval dat tussen de oren lijkt te zitten. Met het verlies in Bergen op Zoom bezegelde Seolto op een theoretische haar na haar lot als degradant. Het ziet er naar uit dat de Vlissingers volgend veldseizoen zullen uitkomen in de vierde klasse.

Blauw Wit-Zaamslag 14-13: Blauw Wit maakte het zichzelf onnodig moeilijk tegen degradant Zaamslag. De Kloetingers wisten de krachtsverhouding op het veld niet om te zetten naar doelpunten, waardoor Zaamslag aan het vinkentouw bleef bungelen. Na een puzzel aan tactische zetten stond het met nog twee minuten op de klok ineens 13-13. Pas nadat Zaamslag (in twee pogingen) een strafworp miste sloeg Blauw Wit alsnog toe.

Vierde klasse J. Luctor-Focus 23-7: Luctor liet de cijfers aansluiten bij het idee dat de Terneuzense titelpretendent twee maatjes te groot was voor Focus. Omdat de tegenstander uit Etten-Leur er niet aan te pas kwam, zocht Luctor de uitdaging in slim omgaan met de winderige omstandigheden. Die opzet resulteerde in een ruime overwinning. Luctor kan langzaam toeleven naar de cruciale wedstrijd tegen Good Luck. Na tussenstop Volharding zullen de Terneuzenaren op 1 juni de titel in de vierde klasse veilig moeten stellen in Middelharnis. Luctor heeft dan genoeg aan een gelijkspel.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Mark Boot rijdt Strandcross op karakter
    PREMIUM
    video

    Mark Boot rijdt Strand­cross op karakter

    VLISSINGEN - Ronkende motoren, opstuivend zand en een nazomers zonnetje kregen de duizenden toeschouwers gisteren voorgeschoteld tijdens de Strandcross, het jaarlijkse motorsportevenement aan de Walcherse kust. ,,Zelfs als je niks van crossen weet, zie je hoe zwaar dit is”, stelde Mark Boot na afloop. Hij verwees onder meer naar het ‘mulle zand’. ,,Als je elk weekend rijdt, ben je fit genoeg. Voor amateurs is dit echt ontzettend zwaar.”