Volledig scherm
Jeanine Marijs, aanvoerster van TOP Arnemuiden. © Lex De Meester

TOP maakt het de landskampioen nog knap lastig

OVERZICHTVLISSINGEN - Hoezeer de nederlaag tegen landskampioen DOS’46 ook was ingecalculeerd, TOP verkocht haar huid duur. Halverwege leidden de Arnemuidenaren nog met 10-9, maar misten na rust teveel kansen om het vierde verlies in de Ereklasse af te wenden. Hoofdklasser Swift won voor de derde keer op rij. Tegen DSC tankten de Middelburgers opnieuw vertrouwen.

Ereklasse B. TOP-DOS’46 12-14: Vooral in de eerste helft haalde landskampioen DOS het beste in TOP naar boven. Het onbevangen spel van de ploeg van coach Kees-Jan Oppe leidde tot een 10-7 voorsprong, die DOS met een ultieme inspanning wist terug te brengen tot 10-9 bij rust. Ook daarna wist TOP zich regelmatig onder de druk van de koploper in Ereklasse B uit te spelen, maar scoorde op cruciale momenten niet waar DOS dat wel deed. Het lef waarmee de Arnemuidenaars speelden deed hen uiteindelijk nipt de das om. ,,Een resultaat waarmee we met een positief gevoel kunnen toeleven naar het cruciale duel met Deetos”, stelde Oppe. Zaterdag zal TOP in Dordrecht moeten zien te winnen om de laatste (degradatie) plaats te ontlopen.

Hoofdklasse B. DSC-Swift 11-16: Swift tekende alweer voor de derde overwinning als hoofdklasser. “Deze geeft de meeste voldoening” aldus coach Dennis Plantinga. Waarmee hij doelde op de collectieve prestatie van zijn ploeg. Onder de druk van ervaren hoofdklasser DSC slaagden de Middelburgers er in vrij uit te korfballen. De 6-8 voorsprong halverwege was dan ook logisch. Op 8-9 voerde DSC de druk op, maar Swift bewaarde de rust en scoorde op sleutelmomenten de treffers om DSC weer te beteugelen. “We zijn steeds weer nieuwe dingen aan het ontdekken” keek Plantinga trots terug op weer een overwinning die zijn team vertrouwen geeft.

Overgangsklasse D. SDO-Ondo 16-14: De pijn voor Ondo zat in het eerste kwartier. De aanvallend ondermaatse start zorgde voor een 4-0 achterstand. De eerstejaars Overgangsklasser wist zich geen raad met het achterverdedigen van SDO. De harde wind dwong Ondo tot oneigen spel, waardoor het halfweg tegen een 8-4 achterstand aan keek. Ondanks een betere tweede helft bleef de foutenlast, veroorzaakt doordat SDO goed druk zette, hoog. Doordat SDO op de belangrijke momenten scoorde was de nederlaag onafwendbaar. De komende confrontaties tegen directe concurrenten zijn cruciaal voor Ondo.

Eerste klasse F. Fortis-Maassluis 16-9: Een overtuigend optreden van beide Souburgse aanvalsvakken legde de basis voor de overwinning. Omdat één vak verdedigend kwetsbaar was bracht coach Arco Goedkoop al vroeg Rens van de Driest. Na rust (11-7) stond het verdedigend als een huis en deed Fortis zich aanvallend tekort. De ploeg verzuimde de verdediging te belonen door verder weg te lopen van Maassluis. Doordat de andere uitslagen in klasse 1F gunstig waren voor de Souburgers neemt Fortis de koppositie over van KCR, zaterdag de volgende tegenstander.

Tweede klasse H. Togo-Atlas 13-11: Door de winderige omstandigheden ontrolde zich een tactisch steekspel in Goes. Met solide aanvalsspel kwam Atlas daar aanvankelijk het beste uit. Tot driekwart wedstrijd moest Togo achter de bezoekers aanjagen. Op het moment dat Atlas onrustig werd in de afronding en de scores stokten sloeg Togo toe. In de laatste vijf minuten beslisten de wisselspelers de partij in Goes voordeel.

Tweede klasse I. Tjoba-Wion 25-14: Na het vroege uitvallen van Dennis Broerse (enkelblessure) en de 6-8 achterstand die gerepareerd moest worden, kondigde een eclatante overwinning zich niet aan. Dat die er wel kwam doordat Tjoba veel meer energie in de tweede helft stak. Een dynamische demarrage van tien minuten zorgde voor een 16-9 voorsprong. Verdedigende controle en veel scorende mensen deed de rest. Net als Weidevogels is Tjoba nog zonder puntverlies in klasse 2I.

Derde klasse H. Scheldevogels-Stormvogels 13-12: Coach Sander Koole was bepaald niet te spreken over de slappe vertoning van zijn ploeg. Zowel de passing als de afronding liet zeer te wensen over. Dat in combinatie met een sterk dameskwartet van Scheldevogels kostte de jonge ploeg van Stormvogels de punten. De Westkapellenaren kwamen nog wel op 8-9 voorsprong, maar vielen droog en zagen Scheldevogels er op en erover komen.

Blauw Wit-PSV 14-8: De wind speelde Blauw Wit parten qua scores. Hoewel het over had op PSV moest het achter de Eindhovenaren aan, die trefzekerder waren in de korte kansen. Tien minuten voor rust bogen de Kloetingers een 1-3 achterstand om in een 6-3 voorsprong. Na rust kwam het achttal van coach Inge Bekaert aanvallend los. Doordat vooral de heren verdedigend een paar steekjes lieten vallen bleef de schade beperkt voor PSV.

Vierde klasse H. Seolto-Luctor 11-12: Twintig minuten leek er geen vuiltje aan de lucht voor Seolto. De Vlissingers stonden 7-3 voor tegen Luctor dat grossierde in passfouten. Des te opvallend was de uitgebluste indruk die Seolto in het restant maakte. De kansen waren er nog wel, maar die waren zeker na rust (8-6) niet meer besteed aan Seolto. Al na tien minuten kwam Zaamslag op voorsprong. Een onrustig Seolto kreeg het niet meer op de rails en leed een verrassende thuisnederlaag.

Zaamslag-Nikantes 15-5: Met Ellen van Hout en Denise de Blaey voor het eerst in de basis geeft coach Tony Bourguillon vorm aan de verjongingskuur die hij voor heeft bij Zaamslag. Zwakke broeder Nikantes leende zich daar prima voor. Qua spelopvatting konden de jongelingen prima mee, met de verwachte doelpunten is de trainer geduldig. Onder impuls van de broers Pjotr en Jesse Hamelink was het eenrichtingsverkeer tegen Nikantes.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement