Volledig scherm
TOP, hier met captain Jeanine Marijs op archiefbeeld, stond bij Rohda met 17-3 voor bij rust. © Lex De Meester

TOP en Swift werken toe naar apotheose

VLISSINGEN - De korfballers van TOP revancheerden zich zaterdag overtuigend na de zeperd tegen Avanti. In Amsterdam spoelde de ploeg van coach Kees-Jan Oppe de nasmaak van de nederlaag met klinkende cijfers (10-21) weg. De Arnemuidenaren hebben daarmee de beste papieren om te promoveren naar de ereklasse, het hoogste niveau van het veldkorfbal. Meer dan waarschijnlijk zal Swift de plek van TOP innemen. De Middelburgers wonnen thuis van Valto en staan daarmee met anderhalf been in de hoofdklasse.

Hoofdklasse B. Rohda-TOP 10-21: TOP kende een bliksemstart. Na vijf minuten stond de ploeg van coach Kees-Jan Oppe op een 0-4-voorsprong. Na een kwartier prijkte de weelderige 2-10 op het scorebord. Vooral het vrouwenkwartet liet zich gelden in de hoofdstad. Onder impuls van hun scoringsdrang liep TOP uit naar 3-17 bij rust en leek het op weg naar een monsterscore. Des te opvallend was het dat de Arnemuidse scores na rust stokten. Slechts viermaal was de ploeg nog trefzeker. 

 Als TOP komende zaterdag geen fout maakt tegen laagvlieger Tweemaal Zes (en DSC doet hetzelfde bij Rohda), dan heeft het op 15 juni genoeg aan een gelijkspel tegen titelconcurrent DSC om kampioen te worden en te promoveren naar de ereklasse, het hoogste niveau van het veldkorfbal.

Overgangsklasse D. Swift-Valto 17-14: Laagvlieger Valto liet Swift hard werken voor de punten. De Middelburgers probeerden fris te spelen maar vervielen, mede door toedoen van de speelstijl van Valto, bij vlagen in statisch spel. Vooral verdedigend was het na rust (8-9) stukken scherper. Toen de thuisploeg eenmaal een gaatje van drie punten had, was Valto gezien. 

Swift kan het zich permitteren om zaterdag met vier punten verschil te verliezen van ‘concurrent’ Nieuwerkerk. Zelfs bij dat scenario worden de Middelburgers kampioen. ,,Maar we willen natuurlijk in stijl kampioen worden”, aldus coach Dennis Plantinga.

Eerste klasse F. Ondo-Tjoba 13-12: Ondo moest winnen van Tjoba om deze zaterdag kampioen te worden. De nummer één kreeg het echter niet cadeau van de hekkensluiter. De gasten uit ’s-Heer Hendrikskinderen verdedigden prima en zorgden ervoor dat Ondo nooit lekker op stoom kwam. Bij rust was het 8-6 en ook daarna bleef het spannend.

Tot verdriet van Tjoba won concurrent Juliana wel. Een Houdini-act zoals in de zaal - toen Tjoba miraculeus ontsnapte aan degradatie - zit er dit keer waarschijnlijk niet in. De ploeg can coach Marcel de Dreu zal in de komende twee duels minimaal drie punten moeten pakken en Juliana moet dan tweemaal verliezen.

KCR-Fortis 27-16: Het was niet dat de ploeg niet gretig was of afwachtend aan de wedstrijd begon, maar Fortis onderging een oorwassing in Ridderkerk. ,,Er was geen houden aan. KCR was een klasse beter in de afwerking”, zei coach Hans de Meij. De omzetting van Tim en Remco Crucq van het ene naar het andere vak na rust (19-9) remde de dadendrang van KCR iets, maar van een wedstrijd was geen sprake meer. 

Zaterdag kan Fortis tegen Tjoba lijfsbehoud in de eerste klasse veiligstellen. Souburgse winst houdt voor de Bevelanders in dat het doek definitief valt.

Tweede klasse I. ADO-Atlas 16-24: Atlas deelde in het tweede kwart al een eerste gevoelige tik uit aan ADO. De Ritthemse ploeg, noodgedwongen zonder wissels afgereisd naar ’s-Gravendeel, ging met een 5-10-voorsprong de rust in. In de tweede helft trok ADO een blik wisselspelers open. Even leek ADO terug in de wedstrijd te komen. De voorsprong van de Ritthemse ploeg slonk tot drie punten. Maar net zo snel diende Atlas de knock-out toe. De ploeg van coach Reinoud Bakker was simpelweg effectiever. Met de winst verzekerd Atlas zich van een langer verblijf in de tweede klasse.

DVS ‘69-Stormvogels 29-13: Tegen een makkelijk scorend DVS haalde Stormvogels de positieve dingetjes eruit. Dat het tegen een forse nederlaag zou aanlopen was ingecalculeerd, maar in de openingsfase deed de ploeg uit Westkapelle heel aardig mee. Ook vlak na rust verraste Stormvogels zichzelf met fraaie momenten. 

Derde klasse J. Togo-DSO 18-15: Na de typerende slow start van Togo (0-2 na vijf minuten) hadden de Goesenaren een kwartier nodig om de achterstand weg te werken, voordat ze toesloegen. Na rust (11-7) excelleerden beide verdedigingen. Op 13-11 moest Togo bij de les zijn. Drie treffers op rij zorgden tien minuten voor het einde voor zekerheid. 

Met de overwinning op DSO is Togo in ieder geval zeker van promotie naar de tweede klasse. Het kampioenschap kan zaterdag binnengehaald worden tegen Blauw Wit.

Blauw Wit-KVK 14-13: Het strijdplan van Blauw Wit klopte. De Kloetingers legden de schutters van KVK aan banden en domineerden in de korfzone. Na een voortvarende start (3-3) voerde Blauw Wit ook qua scores de boventoon. Het verschil liep na rust (10-8) op tot 12-8. Doordat de thuisploeg stilviel, kwam KVK vijf minuten voor tijd op gelijke hoogte (13-13). In de slotminuut trok Blauw Wit alsnog aan het langste eind. 

Met de degradanten Seolto en Zaamslag onder zich weet KVK zich veilig, maar het staat eigenlijk te laag.

Seolto-Zaamslag 20-12: De ene degradant versloeg de andere. Seolto knokte voor rust (7-6) vooral tegen zichzelf. Niet voor het eerst dit seizoen miste de thuisploeg legio kansen, waardoor het Zaamslag in de race hield. Die mentale drempel werd vanaf 7-7 overwonnen. Het kostte een paar wissels om de boel vlot te trekken, maar vanaf dat moment maakten de Vlissingers ook cijfermatig het verschil. 

Vierde klasse J. Luctor-Volharding 25-15: Luctor was met de gedachten al volop bij de titelstrijd van komende zaterdag. Dan staat de allesbepalende uitwedstrijd tegen concurrent Good Luck op het programma. Volharding deed wat het kon, maar fungeerde slechts als sparringpartner. Luctor probeerde nog wat zaken uit en wisselde vroegtijdig uit preventief oogpunt. Met de winst op zak wilde het geen averij oplopen met het oog op de titelstrijd. Luctor heeft genoeg aan een gelijkspel om kampioen te worden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement