Volledig scherm
Tjoba (groen-wit) hield de hoop op handhaving levend met een zege op gedeeld koploper Rust Roest. © Johan Van Der Heijden

Tjoba stunt en houdt kansje op survival levend

OVERZICHTMIDDELBURG - Al weken lijken de korfballers van Tjoba af te tellen totdat het doek valt, maar de Bevelandse eersteklasser wil niet van opgeven weten. Koploper Rust Roest leek zaterdag in Goes op winst af te stevenen, maar rekende buiten de vechtlust van Tjoba die de ploeg de verrassende winst en een sprankje hoop op lijfsbehoud bezorgde.

Eerste klasse E

Ondo-Roda 30-21: Niet gehinderd door enige promotie- of degradatiedruk speelde Ondo fris van de lever. Tussen de warrige arbitrale beslissingen door stemde het creatieve gehalte van zijn ploeg coach Jouri van den Broeke tot tevredenheid. Na rust (17-13) bleef Roda door het verzilveren van vrije ballen nog even in het kielzog van Ondo, maar daarna liep het verschil op tot maximaal tien punten. De Middelburgers hebben zich de derde plaats tot doel gesteld. Daarvoor moet het zaterdag winnen van Excelsior, de huidige nummer drie.

Eerste klasse F

Tjoba-Rust Roest 26-24: Als een kat in het nauw lichtte Tjoba medekoploper Rust Roest pootje. Na een pikstart (5-1) en de 11-15-achterstand bij rust was er de vrees dat de Bevelandse equipe weer het deksel op de neus zou krijgen, maar het liep uit op de eerste thuisoverwinning van 2019. Na rust zette Tjoba verdedigend een tandje bij en speelde vooral de slotfase slim uit. Om te zorgen dat de verrassende winst op Rust Roest meer is dan een laatste stuiptrekking zal Tjoba allereerst zaterdag moeten winnen van Fortis. Als het verschil met Maassluis na de komende speelronde niet meer dan twee punten bedraagt, kan Tjoba in de slotronde op 30 maart de zevende plaats nog bereiken door te winnen van Maassluis. Dan rest een play-offwedstrijd, anders is rechtstreekse degradatie het lot.

Vriendenschaar-Fortis 21-17: Fortis trof de andere koploper in deze klasse. Tegen een onzeker ogend Vriendenschaar, het verloor vorige week van Merwede, was de start voor de Souburgers (3-7). Daarna daalde de prestatiecurve. Na rust (10-10) ging het gelijk op tot 13-13, voordat Fortis tien minuten droog viel. In die fase sloeg Vriendenschaar toe. Doordat Fortis nauwelijks meer onder de verdedigende pressie van de thuisploeg uitkwam, was het niet meer bij machte om de 17-13 te repareren. De derde plaats is het hoogst haalbare voor Fortis. Dan zal het zaalseizoen moeten eindigen met overwinningen op Tjoba en Merwede.

Tweede klasse H

Atlas-Nexus 14-14: Atlas en Nexus kregen de salonremise waar het heel de wedstrijd naar uit zag. De grootste uitdaging was om de ‘luchtmacht’ van Nexus met geduldig spel te omzeilen. Dat lukte aardig, al hielden de Schiedammers de dames van het scoren af. Domper was de op het oog ernstige knieblessure waarmee Ben van Hese uitviel, al verdiende zijn invaller Joris Ovaa een pluim. Atlas zag Nexus in de laatste minuut langszij komen waardoor het voelde als een verloren punt.

Derde klasse G

Togo-NIO 13-18: Togo is er niet in geslaagd om de sleutelwedstrijd tegen NIO in winst om te zetten. Op een cruciaal moment acteerde de ploeg ondermaats. Het liet honderd-procent-kansen liggen. De vier gemiste strafworpen waren exemplarisch. Door de nederlaag is degradatie van de Goesenaren op een haar na een feit. De enige escape die Togo nog rest is dat het tegen Seolto en kampioen Korbatjo nog zoveel punten vergaart dat het niet als één van de twee slechtste nummers zeven van alle derde klassen eindigt. Dat scenario is onwaarschijnlijker dan de doemende degradatie.

DSO-Seolto 17-21: Om de degradatiedans te ontspringen moest Seolto winnen van DSO, hekkensluiter in klasse 3G. Met die druk gingen de Vlissingers prima om in Klundert. Voor rust (10-12) bleef Seolto rustig tegen een agressief spelend DSO. Waar het Vlissings octet zich anders het hoofd nog weleens laat gek maken, stak het nu alle energie in het scoren. Daardoor duwde Seolto in de tweede helft door tot 19-13. Die marge was ruim voldoende om de winst in de laatste tien minuten gecontroleerd over de streep te trekken.

Derde klasse H

KVK-Blauw Wit 17-17: Tegen de verwachting in had KVK de grootst mogelijke moeite met een aangepast Blauw Wit. De eerste helft was nog voor de Kapellenaren (9-6), maar na rust trok de Kloetingse formatie het initiatief naar zich toe. Het lengteoverwicht van de bezoekers hield KVK af van de gebruikelijke dosis doelpunten. In de laatste drie minuten sleepte KVK een punt uit het vuur. Met nog twee wedstrijden te gaan ligt KVK nog steeds op koers om de tweede promotieplek af te dwingen. Blauw Wit lijkt degradatie te kunnen ontduiken.

OEC-Stormvogels 13-21: Stormvogels begon voortvarend in Helmond (8-2), maar op het moment dat ook de bezoekers zelf dachten er op en erover te gaan kwam de klad er in. Ook na rust was het klasseverschil evident, maar maakte Stormvogels het onnodig spannend door te weinig te scoren. Dat deed het pas in het laatste kwartier. Toen liepen de Westkapellenaren van 11-14 naar de toch nog royale 13-21 overwinning.

Vierde klasse K

Luctor-Zaamslag 19-14: Vooral voor Luctor zat de druk er goed op in de derby tegen Zaamslag. De Terneuzenaren moesten winnen om weer naast medekoploper Keep Fit te komen. Dat deed het met speels gemak. In het eerste kwartier kwam Zaamslag er niet aan te pas. Daarna vochten de heren mooie duels uit, terwijl de dames van Luctor het verschil maakten. Zaterdag zal de rechtstreekse confrontatie tussen Keep Fit en Luctor uitmaken wie er met de titel en bijbehorende promotie naar de derde klasse gaat strijken. Omdat het de thuiswedstrijd won heeft Luctor aan een gelijkspel genoeg in Roosendaal.

Volharding-Good Luck 10-21: Hoezeer Volharding ook probeerde mee te komen met Good Luck, de spanning was ook tegen de opponent uit Middelharnis ver te zoeken. Gevoelsmatig kon de ploeg uit Yerseke één helft aardig weerwerk bieden, maar vreesde na rust (5-11) voor weer een oorwassing. Die bleef uit doordat Good Luck slordiger werd. Doordat ZKV gelijk speelde tegen Eureka bezet Volharding nu weer de laatste plaats in klasse 4K.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement