Volledig scherm
Swift (oranje) boekte weer een knap resultaat tegen een titelkandidaat. © Rien Paardekooper / KiekNoe fotografie

Swift snoept weer van een titelkandidaat

OVERZICHTVLISSINGEN - De korfballers van Swift blijven maar aansprekende resultaten boeken tegen titelkandidaten. Na de zege op Dalto vorige week snoepten de Middelburgers nu Groen Geel een punt af. Overgangsklasser Ondo ervaart de andere kant van de medaille. Ook tegen KVA kwam de ploeg tekort.

Hoofdklasse B. Swift-Groen Geel 19-19: ,,Er had misschien nog wel meer in gezeten”, reflecteerde man van de wedstrijd Dylan Gillissen een uur na de puntendeling met favoriet Groen Geel. ,,Heel de ploeg stond lekker te ballen. Dat ik er een paar in prik is inderdaad ook wel prettig.” Met vijf treffers had Gillissen een belangrijk aandeel in de spannende remise. In de tweede helft van een attractieve wedstrijd pakte Swift drie punten voorsprong, maar pareerde Groen Geel. De laatste aanval speelde Swift professioneel uit en had ook zomaar de volle buit op kunnen leveren. Met de remise sluit de promovendus het eerste deel van de veldcompetitie af op de derde plaats, slechts drie punten achter koploper Dalto.

Overgangsklasse D. Ondo-KVA 14-17: Ondo had ‘het’ niet tegen KVA. De ploeg deelde de smart met het arbitrale duo, dat ook bepaald niet uitblonk, maar liep vooral door eigen toedoen al vroeg achter de feiten aan. ,,We schoten geen deuk in een pakje boter”, stelde coach Jouri van den Broeke over de 4-10 ruststand. Een goed derde kwart bracht Ondo terug in de wedstrijd (10-12), maar juist op die momenten vergrootte KVA de marge weer naar drie punten. Dat nekte de ploeg uit Sint Laurens, die als hekkensluiter in overgangsklasse D de onderbreking van veld- naar zaalcompetitie als welkome adempauze ervaart.

Eerste klasse E. Merwede-Fortis 19-13: In de topper in klasse 1E boog Fortis het hoofd voor Merwede. Wisselvalligheid brak de Souburgers op in Sliedrecht. Fortis boog een 6-1 achterstand in het tweede kwart om tot 6-6 en kende ook na rust (9-6) een succesvolle inhaalrace (11-10), maar zakte te vaak ook door de ondergrens om aanspraak te maken op meer. Daarvoor scoorden de heren te weinig en was de foutenlast te hoog. ,,We hebben mooie stappen gemaakt, maar een tegenstander van dit kaliber drukt ons met de neus op het feit dat we er nog lang niet zijn”, nam coach Arco Goedkoop het verlies.

Tweede klasse H. Togo-Erasmus 15-15: ,,Een gouden puntje”, aldus Togo-coach Jelle de Laet die zijn ploeg zag terug komen van een 4-10 achterstand. Door wat blessuregevalletjes was de ploeg van slag, maar toonde na rust een hoge dosis mentale rek en strijdlust. In een enerverende slotminuut leek Togo alsnog te verliezen, maar beloonde zichzelf door tien tellen voor affluiten de gelijkmaker binnen te gooien. Of Togo wat opschiet met een punt zal in de resterende zes veldwedstrijden, na de zaalcompetitie, blijken. Dat zal het eerst boven de degradatiestreep uit moeten zien te komen.

Atlas-Korbatjo 17-22: In de laatste veldwedstrijd slaagde Atlas er niet in van de hatelijke 0 af te komen. Nummer drie Korbatjo troefde de geplaagde Ritthemse tweedeklasser op cruciale momenten in de wedstrijd af. Het levert de ploeg van coach Reinoud Bakker geen punten op, maar zijn achttal weerde zich kranig en hield lang uitzicht op een resultaat. Op het moment dat het echt om de knikkers ging ontbrak het Atlas aan een beetje geluk waar het al weken naar snakt. Korbatjo had dat beetje extra wel en kwam daardoor als winnaar uit de bus.

Tweede klasse I. Twist-Tjoba 19-21: Om het gat met koploper Weidevogels niet groter te laten worden moest nummer twee Tjoba winnen van nummer drie Twist. Of dat zou lukken bleef lang onzeker in Vlaardingen. Na rust (6-6) zat Tjoba weliswaar steeds aan de goede kant van de score, maar Twist kwam steeds weer op gelijke hoogte. Totdat Tjoba op werklust een gaatje van twee punten sloeg en Twist zich liet afleiden door randzaken. Dit keer bewaarde Tjoba wel de rust in de slotfase, waardoor het won en in het spoor blijft van koploper Weidevogels.

Derde klasse H. Blauw Wit-Attila 13-12: De nummers één (Blauw Wit) en twee (Attila) maakten er een thriller van in Kloetinge. Twee ploegen die elkaar zestig minuten aan een kort lijntje hielden, met Blauw Wit als gelukkige winnaar, waar dat ook andersom had kunnen uitpakken. De ploeg van coach Inge Bekaert kende een goed eerste kwartier maar liet na om dat in cijfers uit te drukken. Wat volgde was onvoorspelbaar, met de apotheose in de slotminuut. De rake vrije bal van Blauw Wit deed Attila de das om en plaatst Blauw Wit aan kop in klasse 3H.

Stormvogels-Good Luck 21-9: In de lijn der verwachtingen had Stormvogels geen enkele moeite met hekkensluiter Good Luck. Een stiefkwartiertje bleven de gasten in het kielzog van Stormvogels, maar de wedstrijd was halverwege al gespeeld (12-6). De Westkapellenaren zochten in het tweede bedrijf de uitdaging in het opschroeven van het doelsaldo. Daarmee tankte Stormvogels vertrouwen richting zaalcompetitie, die op 16 november van start gaat. De eerste seizoenshelft op het veld sluit Stormvogels af als nummer twee, twee punten achter koploper Blauw Wit.

KVK-Scheldevogels 15-14: Een gehavend KVK wisselde leuke aanvalscombinaties af met statisch spel en slordig balverlies. Voor rust (7-8) had Scheldevogels de beste papieren, na de pauze hadden de Kapellenaren een doeltreffende fase op driekwart wedstrijd (14-10) waardoor de winst binnen handbereik leek. Scheldevogels profiteerde echter van een mindere fase van KVK en kwamen kort voor tijd langszij. Niet toevallig bekroonde Sander Verdonk een puike wedstrijd met de winnende treffer. Door de winst blijft KVK bovenin meedoen.

Vierde klasse H. Seolto-Zaamslag 14-14: Seolto vertoond tekenen van herstel na de matige seizoenstart waarin het twee keer onderuit ging tegen Zeeuws-Vlaamse tegenstanders. Dit keer snoepten de Vlissingers in een spannende en fysieke partij een punt af van koploper Zaamslag. Eén minuut voor tijd keek Seolto nog tegen een 13-14 achterstand aan, maar was in de dying seconds wel trefzeker waar het eerder veel korte kansen liet liggen. Lachende derde werd Luctor, die door het puntverlies van Zaamslag de nieuwe koploper is in klasse 4H.

Luctor-De Voltreffers 17-8: Aan hekkensluiter De Voltreffers had Luctor als verwacht geen kind. Voor de Terneuzenaren zat de opdracht in het opkrikken van het doelsaldo, dat mogelijk een rol gaat spelen aan het eind van de rit. Door een pittig windje over het veld en nonchalance slaagde die opzet deels. Halfweg de veldcompetitie neemt Luctor de koppositie over en staat één punt voor op Zaamslag, vier op Olympia en vijf op Seolto. Dit kwartet rest na de zaalcompetitie nog vijf veldwedstrijden om uit te maken wie de titel pakt in klasse 4H.