Volledig scherm
Swift delfde het onderspit tegen Fiks en staat nu vierde. © Lex De Meester

Swift onderuit in topper, Togo en KVK halen uit

MIDDELBURG - Volop verwikkeld in de titelstrijd in overgangsklasse D vergaloppeerde Swift zich in de eerste speelronde van 2019. Het Middelburgse team verloor van medekoploper Fiks en maakte daardoor een pas op de plaats.

Overgangsklasse D. Swift-Fiks 21-24: ,,Het is niet gelukt, Fiks heeft verdiend gewonnen", zei coach Dennis Plantinga. ,,De eerste tien minuten waren nog voor Swift, maar daarna ontbrak de scherpte om deze topper te kunnen winnen. De wil was er wel, maar te veel spelers haalden hun niveau niet.”

In een opleving haalden de Middelburgers de 12-17-achterstand nog op tot 19-19, maar ze hadden niet dat extraatje in huis om Fiks ook te verslaan. Doordat Sporting Delta en Oranje Wit gelijkspeelden, zakte Swift naar de vierde stek.

Eerste klasse E. Roda-Ondo 19-17: Berekend op een close-call in Koog aan de Zaan zat Ondo lang aan de goede kant van de score, maar de ploeg uit Sint-Laurens gaf de wedstrijd in het laatste kwart nog uit handen. Verdedigend had het team het onder controle, maar het had te veel kansen nodig om verder afstand te nemen van Roda. In een spannende slotfase speelde de jurytafel Ondo parten. Naar smaak van coach Jouri van den Broeke anticipeerde de juryvoorzitter te laat, waardoor wisselmomenten verloren gingen.

Eerste klasse F. Rust Roest-Tjoba 21-17: Evident was dat beide ploegen elkaar grondig geanalyseerd hadden. Er bleef weinig ruimte over voor verrassingen in Eindhoven. Rust Roest was voor rust (11-9) een tikkeltje scherper. In het tweede bedrijf schoot Tjoba furieus uit de startblokken. In no-time stond het team met 13-17 voor. In een rommelige fase richtte Rust Roest zich toch weer op. De thuisploeg nam het initiatief over en zette de Bevelanders op vier punten achterstand. Daarop gooide Tjoba de handdoek.

Fortis-Vriendenschaar 23-27: Ook Fortis bleek niet in staat om koploper Vriendenschaar het eerste puntje afhandig te maken. Al was het daar tot twee minuten voor tijd dichtbij. De vertragende tactiek van de Souburgers ontregelde een dynamisch Vriendenschaar één helft (8-9) en daarna ontstond een vermakelijk kat-en-muisspel. Met nog twee minuten op de klok forceerde invaller Bert Verspuij het verschil. Vriendenschaar schoot van 22-22 naar 22-26. ,,Jammer dat we niet net iets meer aanvalskracht hadden",  zei coach Hans de Meij.

Tweede klasse H. Nexus-Atlas 16-16: Laagvlieger Nexus verraste Atlas met achterverdedigen. De ploeg uit Ritthem werd er zo onrustig van, dat het bij rust tegen een 12-6-achterstand aan keek. Pas na rust kwamen het vereiste vernuft en de dynamiek beetje bij beetje terug en daarmee ook het verzorgde spel. Atlas kwam op gelijke hoogte en meende op 15-16 zelfs even spekkoper te zijn, ware het niet dat Nexus met een strafworp een remise afdwong.

Derde klasse G. NIO-Togo 15-25: Hekkensluiter Togo begon voortvarend aan de missie die het zichzelf heeft opgelegd voor januari: zes punten pakken uit drie wedstrijden. NIO kwam er niet aan te pas. Waar de dames zich van hun fysieke taak kweten, pakte vooral de omzetting van twee heren goed uit voor de Goese ploeg. ,,Ik ben vooral blij met de 25 doelpunten. Dat geeft vertrouwen”, stelde een opgeluchte coach Sjaak Joziasse. Tegen Seolto en Korbatjo hoopt Togo een vervolg te geven aan de eerste punten in de zaal.

Seolto-DSO 23-19: Seolto hield de broodnodige punten in eigen huis. In een eerste helft om van te smullen gaven de Vlissingers DSO nauwelijks speelruimte. De luxe van de 14-8-ruststand leek Seolto parten te spelen. De ploeg werd lakser, liet kansen liggen en zag DSO naderen. Maar men was op tijd weer bij de les. Opvallend was dat Jaco van Beugen optrad als waarnemend coach van de Vlissingse derdeklasser. Omdat de chemie weg was, scheidden de wegen van Richard Ollefers en de club net voor kerst.

Derde klasse H. Stormvogels-OEC 16-10: Een week voor de topper tegen medekoploper Erasmus voldeed Stormvogels zonder te imponeren aan de winstverwachting. Een vertragend OEC ging niet voor de spektakelprijs, terwijl Stormvogels wat scherpte in de winterstop had achtergelaten. Verdedigend voldeed de ploeg wel aan de verwachtingen van coach Bert Mol, die te kennen heeft gegeven de club na één jaar alweer te verlaten. ,,In goed overleg en gestoeld op persoonlijke redenen” gaf Mol zelf aan. 

Blauw Wit-KVK 12-30: Een timide Blauw Wit had niets in te brengen tegen een messcherp KVK, dat in een flow zit sinds de terugkeer van Koen Volkers. Blauw Wit kwam niet of nauwelijks onder de druk van de bezoekers uit, terwijl het scoren de Kapellenaren vlotjes afging. Iets te gretig viel KVK na rust (5-16) even stil, om daarna alsnog flink uit te halen. In deze vorm zullen de koplopers Stormvogels en Erasmus serieus rekening moeten houden met KVK.

Vierde klasse K. Zaamslag-Luctor 20-21: Een onderhoudende editie van de Zeeuws-Vlaamse korfbalderby kreeg underdog Luctor als verdiende winnaar. De Terneuzenaren stonden 75 procent van de wedstrijd op voorsprong, maar hadden in de ultieme slotfase uitblinkster Jasmijn Hamelink nodig om de buit binnen te halen. 

Zaamslag knokte zich terug in de wedstrijd. Op 20-20 leverde een tactische wissel van Luctor-coach Peter Durink alsnog de winst op. Hij zette Jasmijn Hamelink in het andere vak in en dat bleek een gouden zet. Dertig tellen voor tijd tekende zij met haar tiende van de dag voor de winnende treffer.

Good Luck-Volharding 23-9: Volharding had niets in te brengen tegen Good Luck. ,,Een grote verrassing was dat natuurlijk niet", relativeerde herintredend coach Peter Rentmeester met een berustende knipoog. Bewust van het beperkte potentieel maakten de Yersekenaren er in Middelharnis het beste van, maar ze kwamen in een rommelige wedstrijd duidelijk scherpte en fysieke kracht tekort. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement