Volledig scherm
Coach Peter Crucq met de spelers van Fortis om zich heen verzameld. © Johan Van Der Heijden

Swift en Fortis klimmen op ranglijst, ondanks moeizame zeges

OVERZICHTMIDDELBURG - Liep de korf vorige week nog rood aan van het doelpuntenrecord, in Dordrecht kostte het Swift zaterdag aanzienlijk meer moeite om zich te ontdoen van Sporting Delta. De Middelburgers wonnen wel met 20-23 en stegen naar de gedeelde tweede plaats, omdat Fiks en Oranje Wit gelijkspeelden in de topper in overgangsklasse D.

Overgangsklasse D. Sporting Delta-Swift 20-23: Dat de ene week de andere niet is, ondervonden de korfballers van Swift aan den lijve. Voorbereid op de Dordtse hectiek lieten de Middelburgers zich toch afbluffen in de beginfase. Na rust (11-10) golfde het op en neer. Net zo snel als de voorsprong er was, poetste Sporting Delta deze weer weg. Pas toen Swift in de laatste tien minuten overschakelde van frivoliteit naar efficiency, ging het van 20-20 naar 20-23. 

Zaterdag komt Oranje Wit naar Middelburg. Met die concurrent heeft Swift nog een appeltje te schillen na het eerdere verlies in Dordrecht.

Eerste klasse E. Ondo-ZKV 23-24: De langdurige voorsprong van Ondo was te verklaren. Met vlagen speelde de ploeg uit Sint Laurens namelijk uitstekend. De Zeeuwse ploeg kwam met 11-4 voor, maar bij rust (13-11) was ZKV weer terug in de wedstrijd. Die klasse toonden de korfballers uit Zaandam nogmaals in het laatste kwart. ZKV buitte optimaal de droge periode van Ondo uit, dat bezweek onder het lengteoverwicht en de makkelijk scorende mannen van ZKV. De bezoekers bogen een 22-16-achterstand om in een 22-24-voorsprong. Dat brak Ondo op.

Eerste klasse F. Tjoba-Merwede 19-30: Tjoba had geen schijn van kans tegen middenmoter Merwede. De zestien tegengoals gaven aanleiding om in de rust (12-16) de boel verdedigend aan te scherpen. Na rust miste Tjoba veel kansen, waardoor Merwede steeds langer balbezit had. Op acht punten achterstand gaf Tjoba zich gewonnen, waarna het nog een pak doelpunten om de oren kreeg. 

Doordat hekkensluiter RWA verrassend won van koploper Vriendenschaar, sluit Tjoba nu weer de rij in de eerste klasse F.

Fortis-Maassluis 26-19: Op een prima eerste helft van Fortis volgde een uiterst rommelige tweede helft. Gezien de zestien doelpunten deerde het achterverdedigen van Maassluis de Souburgers dertig minuten lang nauwelijks, maar daarna werd Fortis opgejaagd door de schotklok. Het team behield het initiatief, maar de doelpunten bleven uit. Maassluis naderde tot 19-16. Precies op tijd zette Fortis aan en wist het zich op 22-17 zeker van de winst. De ploeg staat nu derde.

Tweede klasse H. Atlas-KZ Danaiden 14-16: De start van Atlas was prima. Na tien minuten leidde de ploeg uit Ritthem met 5-2. Het achttal bleef de bovenliggende partij, maar zag KZ Danaiden bij rust langszij komen (9-9). Na rust kwam Atlas moeizaam los. Aanjager Ben van Hese werd node gemist. Met nog twintig minuten te gaan sloeg KZ een gaatje van vier punten. Dat kwam Atlas niet meer te boven. 

Met de relatieve zekerheid dat Madjoe de enige degradant gaat zijn in deze tweede klasse, speelt Atlas nog voor de hoogst haalbare plaats.

Derde klasse G. Togo-Dijkvogels 20-27: Togo was dusdanig geïmponeerd door de schotkracht van Dijkvogels dat het de 4-11 na vijftien minuten over zich heen liet komen. Na nog een kwartier gallery play van de Westlanders was de wedstrijd in zekere zin al gespeeld: 7-18. Na rust herpakte de ploeg van coach Sjaak Joziasse zich enigszins. ,,Maar hier was geen kruid tegen gewassen", stelde hij vast met een blik op de 24 treffers van de heren van Dijkvogels. Meer dan de uitslag dragelijk maken zat er niet in voor de Goese ploeg, die laatste staat.

Seolto-Korbatjo 17-20: Seolto liet het volledig liggen in het eerste kwartier (1-8). Pas na de time-out van coach Jacco van Beugen wisten de Vlissingers elkaar weer te vinden. De vijf treffers van de jeugdige debutant Job Perdon (16) brachten Seolto tot op één punt (16-17) van koploper Korbatjo, maar het risicovolle eindoffensief brak de ploeg op. 

Na de zesde nederlaag van het zaalseizoen weet Seolto dat het NIO, dat twee punten meer heeft, zal moeten bijhalen om degradatie te ontlopen.

Derde klasse H. KVK-Erasmus 18-20: KVK en Erasmus vergasten het publiek op attractief korfbal en veel doelpunten. De Kapellenaren verrasten de ongeslagen koploper met een 13-11-voorsprong bij rust. Na de hervatting kwam er zand in de motor van één Kapels vak en keerde het tij. Het spelniveau bleef onverminderd hoog, maar de scores bleven uit. Hierdoor moest KVK forceren. Erasmus greep haar kans en trok alsnog aan het langste eind. ,,We hebben het ze knap lastig gemaakt", berustte coach Cor Hoogesteeger in de krappe nederlaag.

Triade-Stormvogels 19-17: Alsof het niet voor de tweede promotieplek wilde spelen, zo kinderlijk eenvoudig stond Stormvogels binnen tien minuten op een 5-1-achterstand in Groot Ammers. De thuisploeg, die tegen degradatie knokt, haalde ook met een royale voorsprong de rust (13-7). Op driekwart wedstrijd leek de Westkapelse formatie heel even tot leven te komen (15-12), maar net zo snel was het gat weer vijf punten. Een eindspurtje kwam te laat. 

Door de onafwendbare nederlaag van Stormvogels neemt KVK de promotieplek in spe over.

Klimop-Blauw Wit 11-20: Voor de tweede week op rij boekte Blauw Wit succes in de missie uit de degradatiezone te geraken. In Asten werd hekkensluiter Klimop verslagen. Onder arbitrage ‘oude stijl’ kleefde Klimop op vier punten aan tot driekwart wedstrijd. Daarna drukte Blauw Wit alsnog door. Door ongunstige uitslagen van concurrenten blijft Blauw Wit per saldo één puntje achter op de nummers vijf (Triade) en zes (OEC), die het in de restende vijf wedstrijden zal moeten passeren om niet te degraderen.

Vierde klasse K. Zaamslag-Good Luck 21-25: Zaamslag speelde bepaald niet onverdienstelijk, maar werd op waarde geklopt door een uiterst productief Good Luck. Acht scorende spelers uit Middelharnis zetten de thuisploeg op een voortdurende achterstand. Niet in laatste plaats omdat Zaamslag zelf een dozijn korte kansen miste. Na rust (12-13) bleef Good Luck scoren, waardoor de ploeg van coach Inge Bekaert voelde aankomen dat het de laatste kans om mee te blijven doen om de titel verspeelde.

Volharding-Luctor 10-25: Een minuut of tien bleef Volharding nog enigszins in het spoor van Luctor (3-6). Eén demarrage van de Terneuzenaren was voldoende om de thuisploeg halverwege op een 4-11-achterstand te zetten. Waar Volharding grossierde in foute passes en balverlies, dwong Luctor zichzelf om gedisciplineerd te blijven korfballen. Dat lukte zo goed dat de jeugdige invallers de laatste tien minuten freewheelend mochten uitballen. Ook die waren trefzeker. Met een wedstrijd minder gespeeld dan Keep Fit blijft Luctor virtueel medekoploper.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Sluis is het startpunt van een memorabele rit
  PREMIUM

  Sluis is het startpunt van een memorabele rit

  SLUIS - ,,We zijn allemaal helden’’, staat op een T-shirt van een van de begeleiders van de wielrensters van de BeNe Ladies Tour. De speaker van dienst kan dit alleen maar beamen. Een groot peloton rijdt zaterdag net voor het middaguur door de nauwe winkelstraten van Sluis. Er heerst een warm wielersfeertje en burgemeester Marga Vermue, zelf regelmatig rondjes afleggend op de racefiets en Nederlands kampioene voor burgemeesters, geniet volop mee met het talrijk opgekomen wielerpubliek.
 2. Favoriet Milan Vader maakt rol waar op NK, Mick van Dijke heeft ‘een dag waarop alles lukt’
  PREMIUM

  Favoriet Milan Vader maakt rol waar op NK, Mick van Dijke heeft ‘een dag waarop alles lukt’

  SITTARD - Mountainbiker Milan Vader is zondag voor het eerst Nederlands kampioen bij de elite geworden. De 23-jarige Middelburger, tegenwoordig woonachtig in Sittard, nam in zijn ‘achtertuin’ de kampioenstrui over van de afwezige titelverdediger Mathieu van der Poel. Bij de beloften bekroonde de 19-jarige Mick van Dijke uit Colijnsplaat een bijzondere comeback met de nationale titel.