Volledig scherm
© stock.xchng

Stevige oorwassing voor schakers van HWP Sas van Gent

OVERZICHTVLISSINGEN - De schakers van Het Witte Paard hadden een teleurstellende zaterdag in de landelijke schaakcompetitie. Thuis werd met maar liefs 8,5-1,5 verloren van Kennemer Combinatie. Het tweede team van de Zeeuws-Vlamingen deden het heel wat beter met winst op Middelburg en zette daarmee een goede stap in de richting voor promotie.

Meesterklasse

HWP Sas van Gent-Kennemer Combinatie 1,5-8,5: Het team van teamleider Hans Groffen kreeg een flinke klap te verwerken. Het tiental uit Haarlem kwam op volle oorlogssterkte naar Zeeuws-Vlaanderen afgereisd. Helmut Cardon speelde verdienstelijk remise tegen grootmeester Loek van Wely en Renzo Ducarmon schoof zijn tegenstander op indrukwekkende manier van het bord. Op de rest van de borden ging het mis. ‘Slava’ Ikonnikov taste vanuit een aardige stelling mis en Koen Leenhouts zijn aanval smoorde, waarna zijn tegenstander het heft in handen nam en won. Groffen vertelde dat er wel wat meer in had gezeten dan de schamele anderhalve bordpunt, maar een overwinning zat er nooit in.

Tweede klasse C

S. Landau-LSG 2 3,5-4,5: De schakers uit Axel kunnen zich zo langzamerhand op gaan maken voor de derde klasse. Tegen het sterke tweede team van LSG werd nipt verloren waarmee de Zeeuws-Vlamingen op slechts een puntje blijven staan. Christophe Gregoir, Arthur Hugaert en Gertjan Verhaeren wisten allen te winnen, maar dit was niet voldoende voor een goed resultaat.

Derde klasse F

HWP Sas van Gent 2-Middelburg 5,5-2,5: De wedstrijd kende twee gezichten. Door de overwinning van de reserves van HWP hebben zij nog volop kans op het kampioenschap, waar Middelburg door deze nederlaag officieel gedegradeerd is. Verrassend was wel het resultaat aan de topborden. Marcel Nellen verraste Gunther Deleyn en Maarten Westerweele had een goede combinatie die tot winst leidde tegen Nele Vanhuyse. Willem van Sluijs snoepte Harry Provoost nog een halfje af, maar verder kwamen de Middelburgers niet. Het krachtsverschil was gewoon weg te groot.

Souburg-D4 6,5-1,5: De Souburgers hadden een prima middag en het team uit Oosterhout kwam er totaal niet aan te pas. Teamleider Roeland Alders was snel klaar door zijn tegenstander mat te zetten. René Tiggelman won zijn eindspel en Rogier van Gemert won met een stuk meer zijn partij. Henrik Westerweele speelde zijn eindspel professioneel naar de winst en Robin Bosters zorgde voor de kers op de taart door vanuit een mindere stelling een gewonnen toreneindspel af te maken.

HWP Sas van Gent 3-Overschie 4-4: Het derde team van HWP kwam goed weg tegen de Rotterdammers. Overschie stond snel op een 2-0 voorsprong en op de rest van de borden was het ook erg lastig voor de Sassenaren. André Galle bracht de spanning terug door te winnen. Ondanks dat Jim van de Vreede de gelijkmaker aantekende zag het er nog erg benauwd uit voor de Zeeuws-Vlamingen. Teamleider Gert van Rij kon in tijdnood in slechte stelling nog remise maken en Etienne van Leeuwen kwam met een puntendeling goed weg toen zijn tegenstander de winnende voortzetting miste.

Goes-Bergen op Zoom 5-3: Eindelijk is het Goes een keer gelukt om van angstgegner Bergen op Zoom te winnen. Het begon met een meevaller omdat Rinus Burgerhoff zijn tegenstander niet kwam opdagen. Remco van de Braak maakte er 2-0 van, waarna het toch weer spannend werd omdat Maxim le Clercq in tijdnood de kluts kwijtraakte. Joey Grochal kreeg de overwinning in de schoot geworpen door een foutief stukoffer van zijn tegenstander te weerleggen. Het slotakkoord was voor Joey van de Braak die een fraaie mataanval op het bord toverde.

Vierde klasse F

In de vierde klasse is de strijd om het kampioenschap wel gestreden. De Pion 2 uit Roosendaal is heer en meester in deze klasse. In strijd tegen degradatie is de spanning echter wel flink aanwezig. Er kunnen nog zes ploegen degraderen. ZSC, bewees zichzelf een slechte dienst door van het minder geachte ScheldeSchaak te verliezen. Het team uit Zierikzee/Scherpenisse verloor nipt van het combiteam uit Zeeuws-Vlaanderen met spelers van SVWZV (Oostburg) en Terneuzen. Het tweede team van Landau staat net als ZSC en ScheldeSchaak op vijf punten door een puntendeling tegen Bergen op Zoom 2 dat laatste staat. Souburg 2 kwam ook op vijf punten door het degradatieduel met Goes 2 te winnen. De reserves van Goes staan nu onder de degradatiestreep. Met nog twee ronden te gaan kan hier nog van alles gebeuren.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Sluis is het startpunt van een memorabele rit
    PREMIUM

    Sluis is het startpunt van een memorabele rit

    SLUIS - ,,We zijn allemaal helden’’, staat op een T-shirt van een van de begeleiders van de wielrensters van de BeNe Ladies Tour. De speaker van dienst kan dit alleen maar beamen. Een groot peloton rijdt zaterdag net voor het middaguur door de nauwe winkelstraten van Sluis. Er heerst een warm wielersfeertje en burgemeester Marga Vermue, zelf regelmatig rondjes afleggend op de racefiets en Nederlands kampioene voor burgemeesters, geniet volop mee met het talrijk opgekomen wielerpubliek.