Volledig scherm
© stock.xchng

Schakers Het Witte Paard: drie gespeeld, drie verloren

OVERZICHTVLISSINGEN - De schaakteams van Het Witte Paard uit Sas van Gent hebben zaterdag in de tweede ronde van de landelijke schaakcompetitie allen verloren.

Het eerste team van de Zeeuws-Vlamingen verloor in de Meesterklasse kansloos van het sterke BSG. De reserves van HWP deden het in de tweede klasse tegen AAS niet veel beter en werden eveneens op een nederlaag getrakteerd. In de derde klasse verloor het derde team van HWP nipt van De Baronie.

Meesterklasse

HWP Sas van Gent-BSG 2-8: In eigen huis kregen de Zeeuws-Vlamingen een flink pak slaag van het sterke tiental uit Bussum. Thibaut Maenhout speelde een correcte remise, waarna teamcaptain Hans Groffen eveneens het halfje deelde met zijn tegenstander, zij het met het nodige kunst- en vliegwerk. Daarna ging het mis. Tom Piceu had al snel problemen en die waren zo bleek onoplosbaar. Invaller Gunter Deleyn werd kansloos van het bord gezet, terwijl Glen de Schampheleire in gelijke stelling een blunder maakte. Koen Leenhouts schoot eveneens een bok, maar toen was zijn stelling al wat minder plezierig. Enkel Helmut Cardon leek zicht op een overwinning te hebben, maar moest uiteindelijk toch capituleren. Simon Provoost en Warre de Waele speelden beiden nog remise, maar daarmee werd een grote nederlaag niet voorkomen.

Tweede klasse

HWP Sas van Gent 2-AAS 2,5-5,5: Een gehavend tweede team van HWP kon geen potten breken tegen het sterke team uit Aalsmeer. Invaller Manuel Colsen kwam aardig uit de opening tegen een veel sterkere tegenstander en bood remise aan. Verrassend genoeg werd dit aanbod aangenomen. Vervolgens won teamleider Kees Nieuwelink zijn partij soepel en leek Harry Provoost zijn zeer comfortabele stelling te winnen. Provoost liet de stelling alsnog verzanden in remise. Natan Pirard haalde een solide remise binnen, maar een goed teamresultaat heeft er voor HWP 2 nooit ingezeten.

Derde klasse

Bergen op Zoom-Souburg 2,5-5,5: Door een goede overwinning op Bergen op Zoom staan de Souburgers nu aan kop in de derde klasse. Jeroen Hekhuis overspeelde zijn tegenstander vanuit de opening en was snel klaar met een overwinning op zak. René Tiggelman had zijn tegenstander in de wurggreep en liet niet meer los. Na een handvol remise won Corné Boogaard een kwaliteit en later nog een stuk en dus de partij. Toen invaller Paul van Rooijen zijn goede stelling had gepromoveerd naar de winst was de buit binnen.

S. Landau-Goes 4,5-3,5: Het zit de Goese schakers niet mee aan het begin van de competitie. Waar Erwin Kloosterman kansloos verloor van Gertjan Verhaeren, was het Louis Nieuwenhuijse die fraai won van talent Bas van Doren. Met remises van Joey Grochal en Sven Stange was de wedstrijd nog in evenwicht. Jos van der Kaap moest vervolgens zijn meerdere erkennen in Fide-meester Helmut Froeiman. Maxim le Clercq had goede kansen in een ingewikkelde stelling tegen Arthur Hugaert. Een verkeerd plan gaf Hugaert de mogelijkheid de partij naar zich toe te trekken. Joey van de Braak deed nog wat terug voor Goes, maar omdat Rinus Burgerhoff eeuwig schaak niet uit de weg kon gaan tegen Wim Versporten werd er nipt verloren in Axel.

HWP Sas van Gent 3-De Baronie 3,5-4,5: Ondanks het rating-overwicht op papier bleven de Zeeuws-Vlamingen zonder punten achter in Sas van Gent. Halverwege zag het er nog goed uit omdat André Galle en Erik van de Wynkele beiden wonnen. Daarna ging de motor haperen. Rudi Pauwels kwam te veel pionnen achter om er nog wat van te maken en Valere Debuck verloor een toreneindspel. Uiteindelijk raakte Marc Lacrosse een pion kwijt met als gevolg een nederlaag.

Vierde klasse

In de vierde klasse lijken de Zeeuwse teams een bijrol te gaan spelen. Enkel ZSC kan in het spoor van de koplopers blijven. De Zierikzee-Scherpenisse-combinatie won nipt tegen ScheldeSchaak, ook een combiteam om zo haar tweede zege van het seizoen te boeken. De duidelijk favoriet KiNG uit Tilburg liet geen spaan heel van het tweede team van Souburg en is de gedoodverfde titelfavoriet. De reserves van S. Landau boekten een benauwde overwinning op de tweede keuze van Goes. Middelburg was kansloos tegen het sterke SVO Oisterwijk, terwijl de wedstrijd De Zwarte Dame-SHTV onbeslist eindigde.