Volledig scherm
© StockPZC

Reserves van HWP kunnen nederlagen hebben en worden kampioen

OVERZICHTVLISSINGEN - De schakers van Het Witte Paard hebben het seizoen goed afgesloten. In de gezamenlijke slotronde, die gebruikelijk is in de Meesterklasse van de landelijke schaakcompetitie, werd knap van Apeldoorn gewonnen. De reserves van Het Witte Paard verloren hun laatste wedstrijd, maar ondanks de nederlaag werd men wel kampioen in de derde klasse.

Meesterklasse

HWP Sas van Gent-MuConsult Apeldoorn 5,5-4,5: Het eerste team van HWP had zich de vorige ronde al veilig gespeeld, maar door een mooie overwinning op Apeldoorn werd het seizoen prima afgesloten. Glen de Schampheleire, Adrian Roos en Thibaut Maenhout waren verantwoordelijk voor de Zeeuws-Vlaamse overwinningen en met een vijftal remises was dit voldoende voor de zege. Volgend jaar mag Het Witte Paard het wederom proberen in het walhalla van de schaakcompetitie.

Tweede klasse

S. Landau-JuRo Unirek / De Wijker Toren 2-6: Het eerste team van Landau was al gedegradeerd en kon niet op een waardige manier afscheid nemen van de tweede klasse. Alleen Arthur Hugaert had een prima seizoen namens de Axelse formatie. Hij had de laatste ronde een goede partij en wist als enige speler van Landau te winnen. Daarmee haalde de Belg met zes punten uit zeven wedstrijden een uitstekend resultaat. De Axelse formatie mag het volgend jaar weer proberen in de derde klasse.

Derde klasse

HWP Sas van Gent 2-Overschie 2,5-5,5: Ondanks een pijnlijke nederlaag in de laatste ronde tegen Overschie is het tweede team van HWP toch kampioen geworden. Men had in het slechtste geval twee bordpunten nodig en die werden in deze wedstrijd redelijk eenvoudig binnengehaald. Kees Nieuwelink en Marnix van der Zalm kregen al vroeg in de wedstrijd een remiseaanbod. De beide heren vonden het wel prima met het oog op het kampioenschap en daarnaast was Johan de Zwart erg goed uit de opening gekomen. De Zwart pakte dan ook de winst en wist zo het beslissende tweede punt aan te tekenen. Helaas was de koek daarna op voor de Zeeuws-Vlamingen om het kampioenschap nog wat meer cachet te geven. Harry Provoost, Herman van de Wynkele en invaller Adri den Hamer gaven één voor één hun goede stelling weg waarmee de matchpunten mee naar Rotterdam gingen.

Souburg-Middelburg 5,5-2,5: Souburg sloot de competitie als tweede af achter de kampioen HWP 2 en kende in de wedstrijd tegen Middelburg nauwelijks problemen. Jeroen Hekhuis won al snel van Sjaak Steijn en Rogier van Gemert kreeg de felicitaties van Willem van Sluijs. De Middelburgers deden nog wat terug in de persoon van Dick Wolters die Bert Henderikse verraste vanuit verloren stelling. Daarna was het weer de beurt aan Souburg met overwinningen van René Tiggelman, Robin Bosters en Roeland Alders. Het slotakkoord was er voor Middelburg-speler Marcel Nellen die de nederlaag voor de Middelburgers nog wat dragelijker te maken door van Henrik Westerweele te winnen.

Goes-Sliedrecht 4-4: Goes heeft het seizoen toch redelijk afgesloten na een stroef begin van de competitie. Tegen Sliedrecht werd terecht gelijkgespeeld. Joey Grochal heeft niet de vorm van zijn leven en verloor net als Jos van der Kaap die met een stuk meer zijn stelling verprutste. Daar tegenover stonden goede overwinningen van Maxim le Clercq en Louis Nieuwenhuijse, die na het weigeren van een remise aanbod van zijn tegenstander zijn opponent kansloos liet. Bij een 4-3 achterstand was het Sven Stange die voor Goes nog een gelijkspel uit het vuur sleepte door in het eindspel zijn tegenstander langzaam weg te schuiven.

Charlois Europoort 3-HWP Sas van Gent 3 6-2: De zege van de Rotterdammers was terecht, maar misschien iets geflatteerd. Al vrij snel liepen de Zeeuws-Vlamingen al tegen een onoverbrugbare achterstand aan. De invallers Emile Cardon en Manuel Colsen moesten snel berusten in een nederlaag en teamleider Gert van Rij kon een nederlaag in zijn partij ook niet voorkomen. Na een handvol aan puntendelingen was het Rudi van de Wynkele die nog verloor, waarmee de Zeeuws-Vlamingen met exact evenveel matchpunten als bordpunten als opponent Charlois Europoort 3 op een gedeelde vijfde plaats eindigde.

Vierde klasse

De laatste ronde in de vierde klasse was er een die zeer spannend was in de strijd tegen degradatie. Souburg 2 speelde zich veilig door met ruime maar geflatteerde cijfers te winnen van het al gedegradeerde Bergen op Zoom 2. S. Landau 2 had de slechtste papieren voor aanvang van de laatste ronde, maar door een gelijkspel tegen het Kruiningse De Zwarte Dame en nederlagen van ScheldeSchaak op De Raadsheer en Goes 2 tegen kampioen De Pion 2 wist men het vege lijf te redden. De ScheldeSchaak werd het kind van de rekening en acteert volgend jaar in de vijfde klasse. De Terneuzense/Oostburgse combinatie had evenveel matchpunten als S. Landau 2 en Goes 2, maar op bordpunten kwam men net iets tekort.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Mark Boot rijdt Strandcross op karakter
    PREMIUM
    video

    Mark Boot rijdt Strand­cross op karakter

    VLISSINGEN - Ronkende motoren, opstuivend zand en een nazomers zonnetje kregen de duizenden toeschouwers gisteren voorgeschoteld tijdens de Strandcross, het jaarlijkse motorsportevenement aan de Walcherse kust. ,,Zelfs als je niks van crossen weet, zie je hoe zwaar dit is”, stelde Mark Boot na afloop. Hij verwees onder meer naar het ‘mulle zand’. ,,Als je elk weekend rijdt, ben je fit genoeg. Voor amateurs is dit echt ontzettend zwaar.”