Volledig scherm
© stock.xchng

HWP komt twee remises tekort voor ‘een resultaat’ tegen de koploper

OVERZICHTVLISSINGEN - De zesde ronde van de landelijke schaakcompetitie was er een die minder prettig verliep voor de schakers van Het Witte Paard. In de Meesterklasse kwam het eerste team net tekort tegen koploper LSG, terwijl het tweede en derde team averij opliepen in de derde klasse tegen respectievelijk Bergen op Zoom en Souburg.

Meesterklasse

LSG IntelliMagic-HWP Sas van Gent 6-4: Tegen de koploper uit Leiden kwam HWP net tekort om met een resultaat terug naar Zeeuws-Vlaanderen te reizen. Er werd maar liefst acht keer remise gespeeld, maar doordat er twee partijen verloren gingen bleven de punten in Leiden. Na een snelle remise van een niet fitte Koen Leenhouts ging het bij Rein Verstraeten flink mis met een nederlaag als gevolg. Warre de Waele had misschien de kans de stand gelijk te trekken, maar bleef steken op een halfje. Ook Simon Provoost kwam na een goede partij niet verder dan een puntendeling. Vervolgens moest invaller Nele Vanhuyse een nederlaag incasseren en wisten 'Slava' Ikonnikov en Helmut Cardon deze achterstand niet meer repareren.

Tweede klasse C

Schaakmat Westland-S. Landau 5-3: Wederom bleef het Axelse Landau aan de verkeerde kant van de streep. In Naaldwijk werd nipt verloren waarmee de Zeeuws-Vlamingen nog slechts op één schamel punt staan. Bas van Doren en Arthur Hugaert wisten een overwinning te pakken voor Landau, maar dat was niet genoeg voor een resultaat. Met nog een zwaar programma voor de boeg in de resterende drie ronden wordt het een zware kluif om handhaving te bewerkstelligen.

Derde klasse F

Bergen op Zoom-HWP Sas van Gent 2 4-4: Halverwege was er geen vuiltje aan de lucht voor de titelkandidaat uit Sas van Gent. Gunther Deleyn en teamleider Kees Nieuwelink waren snel klaar met een zege en op de rest van de borden zag het er prima uit. De motor ging echter haperen. Invaller Samuel Verbruggen stond totaal gewonnen, maar verloor en Johan de Zwart moest vervolgens berusten in een nederlaag. Herman van de Wynkele won zijn partij wel, maar ondanks deze zege was een gelijkspel een teleurstellend resultaat voor de reserves van HWP.

Souburg-HWP Sas van Gent 3 4,5-3,5: In een knotsgekke wedstrijd bleven de punten in Oost-Souburg. Na een prima overwinning van Henrik Westerweele op Rudi Pauwels had Souburg een voorsprong genomen. De tweede overwinning voor de Souburgers kwam er van René Tiggelman die zijn erg ingewikkelde dame-eindspel tegen Gert van Rij uiteindelijk winnend kon afsluiten na een mindere voortzetting van zijn opponent. Teamleider Roeland Alders werd uiteindelijk de matchwinner doordat Rudy van de Wynkele zijn bedenktijd overschreed. In het middenspel had Alders goede kansen gemist en in het eindspel leek het nog mis te gaan, totdat Van de Wynkele door zijn vlag ging.

D4-Goes 2-6: Goes boekte een belangrijke zege tegen degradatie en wist met deze overwinning de huidige tegenstander te achterhalen. Goes had een tactische opstelling gehanteerd en uiteindelijk wierp dat zijn vruchten af. De sterkste spelers zaten aan bord vijf tot en met zeven en wisten allen te winnen: Jos van der Kaap won overtuigend en Sven Stange kon gemakkelijk naar een gewonnen eindspel afwikkelen. Joey Grochal deed het allemaal wat minder handig, maar won wel. Vervolgens kreeg Joey van de Braak een stuk cadeau en wist invaller Erwin Kloosterman zijn partij tot een goed einde te brengen. Goes is er nog niet, maar heeft wel een goede stap voor lijfsbehoud gemaakt.

Middelburg-Charlois Europoort 3 2-6: De schakers van Middelburg zijn zo goed als gedegradeerd na een ietwat geflatteerde nederlaag tegen Charlois Europoort 3. De volgende ronde wacht het sterke team van de HWP 2 en als dan verloren wordt dan valt het doek definitief. In deze wedstrijd waren er wel degelijk kansen. Sjaak Steijn en Marcel Nellen wonnen hun partij en bij Paul Koster en Ronald Lauer leek er ook meer te halen. Beide spelers vergooide echter hun voordelige stelling en daarmee was de zesde nederlaag voor Middelburg een feit.

Vierde klasse F

In de vierde klasse kunnen de Zeeuwse teams zich niet meer mengen in de strijd om de titel, want De Pion 2 uit Roosendaal lijkt regelrecht af te stevenen op het kampioenschap. In de strijd tegen degradatie is het wel erg spannend. Souburg 2 boekte een nuttige overwinning op concurrent S. Landau 2 en kan zich de laatste ronden veilig spelen. Goes 2 en ScheldeSchaak deelden de punten en zitten beide ook in de gevarenzone. De Zwarte Dame uit Kruiningen is al veilig en wist door een nipte overwinning op ZSC de mooie plaats in de middenmoot te handhaven. ZSC is door deze nederlaag nog niet zeker van handhaving.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Sluis is het startpunt van een memorabele rit
  PREMIUM

  Sluis is het startpunt van een memorabele rit

  SLUIS - ,,We zijn allemaal helden’’, staat op een T-shirt van een van de begeleiders van de wielrensters van de BeNe Ladies Tour. De speaker van dienst kan dit alleen maar beamen. Een groot peloton rijdt zaterdag net voor het middaguur door de nauwe winkelstraten van Sluis. Er heerst een warm wielersfeertje en burgemeester Marga Vermue, zelf regelmatig rondjes afleggend op de racefiets en Nederlands kampioene voor burgemeesters, geniet volop mee met het talrijk opgekomen wielerpubliek.
 2. Favoriet Milan Vader maakt rol waar op NK, Mick van Dijke heeft ‘een dag waarop alles lukt’
  PREMIUM

  Favoriet Milan Vader maakt rol waar op NK, Mick van Dijke heeft ‘een dag waarop alles lukt’

  SITTARD - Mountainbiker Milan Vader is zondag voor het eerst Nederlands kampioen bij de elite geworden. De 23-jarige Middelburger, tegenwoordig woonachtig in Sittard, nam in zijn ‘achtertuin’ de kampioenstrui over van de afwezige titelverdediger Mathieu van der Poel. Bij de beloften bekroonde de 19-jarige Mick van Dijke uit Colijnsplaat een bijzondere comeback met de nationale titel.