Volledig scherm
Fortis (geel) speelde zich op de slotdag veilig. © Lex De Meester

Geslaagde missie houdt Fortis in de eerste klasse

OVERZICHTVLISSINGEN - Tussen ploegen die al kampioen waren en in de slotronde van de veldcompetitie niet op oorlogssterkte voor de dag kwamen, moesten de korfballers van Fortis nog vol aan de bak om zich veilig te spelen in de eerste klasse. In die opzet slaagde de Souburgse equipe.

Overgangsklasse D. Vriendenschaar-Swift 23-24: ,,Het hield niet over maar we hebben gewonnen.” Daarmee verwoorde coach Dennis Plantinga de moeizame overwinning van zijn ploeg in Hardinxveld-Giessendam. De hoeveelheid tegentreffers verraadde dat de boog verdedigend niet optimaal gespannen stond. Aanvallend wisselde de Middelburgse kampioen goede en slordige opzetten af. Tot de laatste vier minuten liep Swift achter Vriendenschaar aan, maar sloeg toen alsnog toe. Met de overwinning behoudt Swift haar ongeslagen status.

Eerste klasse F. Ondo-RWA 18-22: Hoe graag kampioen Ondo in de laatste thuiswedstrijd nog een keer wilde vlammen, dat zat er niet in. De wil was er wel, maar het ontbreken van de druk om te moeten presteren zorgde voor een wispelturige uitvoering. RWA diende een enkele opleving van Ondo steeds van repliek, waardoor de thuisploeg achter de feiten aanliep. Daarmee sluit Ondo een historisch seizoen, waarin het promoveert naar de overgangsklasse, af met een nederlaag.

Juliana-Fortis 19-25: Fortis moest minimaal gelijkspelen in Oud-Gastel om een degradatiewedstrijd te ontlopen. Onder die druk gedijden de Souburgers prima. Vanaf 2-2 schoot Fortis met scherp en liep uit naar 9-16 halverwege. ,,Vooral voor rust had Juliana geen schijn van kans”, zei scheidend coach Hans de Meij. Na rust had Fortis genoeg aan mee scoren met Juliana. Het gat van zes punten bleef in tact, waardoor de thuisploeg tien minuten voor tijd de handdoek gooide en Fortis zich verzekerd wist van een langer verblijf in de eerste klasse.

Tjoba-KCR 20-12: Voor wat het waard is gaf Tjoba een desastreus veldseizoen een positief eindschot. Coach Marcel de Dreu zag zijn ploeg voor het eerst onder zijn bewind winnen. Tjoba zette KCR halverwege al op 7-4 achterstand. Toen ook het gebruikelijk dipje na rust uitbleef en Tjoba ineens over veel schijven bleek te kunnen scoren, groeide de voorsprong snel naar 12-5. Daarmee namen Robin Harinck en Patrick de Bruine afscheid met een lach. Zij maken volgend seizoen geen onderdeel meer uit van de selectie die uit gaat komen in de tweede klasse.

Tweede klasse I. Tilburg-Atlas 26-15: Dat Tilburg een klasse beter was en meer scorend vermogen heeft kwam niet als een verrassing. Atlas kwam er dan ook niet aan te pas in Tilburg. Daar getuigden de 7-2 en 10-4 tussenstanden van. Onder druk van de thuisploeg leed Atlas veel balverlies en moest diep gaan om een acceptabel aantal doelpunten te halen. Atlas moest genoegen nemen met vijftien treffers en telde daarmee haar zegeningen.

Vitesse-Stormvogels 26-11: Met drie invallers in de ploeg gaf Stormvogels Vitesse twintig minuten verrassend veel weerwerk (7-6). De Westkapellenaren speelden fris van de lever en dwongen een alleszins dragelijke 13-8 ruststand af. Na rust was de pijp leeg. Vastgezet door een fitter Vitesse nam de foutenlast toe en scoorde Stormvogels nog maar drie keer. Coach Sander Koole was blij met de aanknopingspunten voor volgend seizoen. Stormvogels komt dan weer uit op het vertrouwde derde klasse niveau.

Derde klasse J. Blauw Wit-DSO 19-15: Voor rust (10-9) was Blauw Wit te afhankelijk van één vak. Dat scoorde makkelijk, maar was verdedigend ook kwetsbaar. De Kloetingers waren de bovenliggende partij, maar hadden last van teveel haast. Daardoor kon DSO tot twee keer toe terug komen. Na rust sloeg Blauw Wit haar slag. Slimmer en sterker in de korfzone werkte de ploeg overtuigend naar een beslissende 16-10 voorsprong toe.

Scheldevogels-Togo 16-15: Ook Togo kon de weelde van het kampioen zijn niet aan. De slotakte in Bergen op Zoom ging onnodig verloren. De Goezenaren hadden kansen voor zeker 25 doelpunten, maar stranden door een gebrek aan scherpte op een flinke slok minder. Tien minuten voor tijd leek de drie punten voorsprong toch de zege te gaan brengen, maar Togo ging alsnog de bietenbrug op.

KVK-Seolto 24-16: Coach Cor Hoogesteeger was blij dat hij zijn afscheid kon opluisteren met een zege. Seolto beet zich voor rust (10-9) vast in KVK, dat slordig was en teveel verkeerde keuzes maakte. De vinger was in de rust duidelijk op de zere plek gelegd, getuige de snelheid waarmee KVK orde op zaken stelde. Pijlsnel sloegen de Kapellenaren een bevrijdend gaatje (15-11), waarna het een stuk overtuigender acteerde en Seolto het nakijken gaven.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement