Fortis (groen, archieffoto) won voor de tweede keer dit seizoen van Merwede.
Volledig scherm
Fortis (groen, archieffoto) won voor de tweede keer dit seizoen van Merwede. © Lex De Meester

Fortis ontpopt zich tot koning van de thrillers, cruciale zege Swift

OVERZICHTVLISSINGEN - Ze hadden er een remonte voor nodig, maar de korfballers van Fortis bleven knap overeind tegen Merwede. Coach Arco Goedkoop loodste zijn ploeg voor de tweede keer dit seizoen langs de tegenstander uit Sliedrecht, die vooraf getipt werd als titelfavoriet. Met de nipte winst blijft Fortis koploper en is het in de resterende drie wedstrijden de te kloppen ploeg.

Hoofdklasse A. TOP-AW.DTV 24-19: In de afsluitende zaalwedstrijd had TOP tegen AW.DTV genoeg aan een punt om als derde te eindigen. Tegen de middenmoter uit Amsterdam werden het er twee. Terwijl het verdedigend stond als een huis, vond het eerste aanvalsvak maar moeizaam de korf. Vroege wissels waren nodig om de boel vlot te trekken. Tegen de verhouding in kwam TOP op 15-18 achterstand, maar sloeg in de laatste acht minuten alsnog toe. Met acht overwinningen, drie keer een gelijkspel en drie nederlagen kwam TOP dit zaalseizoen net tekort om een plek in de play-offs naar de Korfballeague af te dwingen.

Overgangsklasse D. Vriendenschaar-Swift 18-23: Op de dag dat koplopers KVS en GKV de degens kruisten moest Swift winnen van Vriendenschaar om de druk op het leidende duo te houden. In die cruciale opzet slaagde de ploeg van coach Dennis Plantinga. Na de oorwassing in Middelburg (35-9) bezigde Vriendenschaar een uiterst behoudende tactiek, waardoor de wedstrijd moeizaam op gang kwam. Pas na rust (9-11) nam Swift afstand. Het wisselde gedegen fases af met hele goede. Zaterdag speelt Swift thuis tegen medekoploper KVS, dat gelijkspeelde tegen GKV. Mochten de Middelburgers ook die partij winnen naderen ze alsnog de ‘pull position’ in overgangsklasse D. Hoewel het in de resterende twee zaalwedstrijden afhankelijk blijft van GKV.

Eerste klasse E. Merwede-Fortis 22-23: En weer besliste Fortis een thriller in haar voordeel. In Sliedrecht wonnen de Souburgers voor de zesde keer dit zaalseizoen met één punt verschil. Daar zag het na een nerveuze eerste helft (12-8) nog niet naar uit. Eén vak vond door ongeduld de juiste schakels niet. Merwede, dat vol voor de laatste titelkans ging, profiteerde. Vanaf 13-12 kwam Fortis uit de slipstream van Merwede. Ook het haperende vak liep nu, waardoor de Souburgers in de laatste tien minuten domineerden. Doordat nummer twee Kinderdijk won van DES blijft die ploeg Fortis op één punt achterstand in de nek hijgen. Volgende week is eerst Albatros de tegenstander, maar alles duidt er op dat de beslissing gaat vallen op zaterdag 21 maart. Dan komt Kinderdijk op bezoek in Vlissingen. De winnaar van die wedstrijd wordt meer dan waarschijnlijk kampioen.

Eerste klasse F. Ondo-Swift(A) 27-19: Op 14 december vorig jaar trakteerden de Amsterdammers Ondo op de enige (28-27) nederlaag in de zaal, dus was de drang op eerherstel groot bij de ploeg van het coach-duo Wisse-Van den Broeke. Het door blessures geteisterde Swift bleef voor rust (11-7) nog enigszins in de buurt, maar Ondo was baas in eigen huis en marcheerde via een comfortabele voorsprong van negen punten naar de onbedreigde overwinning. Mocht Ondo komende zaterdag winnen van laagvlieger Kios, dan heeft het op 21 maart genoeg aan een punt in de uitwedstrijd tegen Tjoba. Bij verlies zal de titel in de slotronde thuis tegen Velocitas binnen gehaald moeten worden.

Tjoba-Roda 20-18: In de verloren heenwedstrijd (26-21) in Koog aan de Zaan ontbrak de beleving. Die was nu volop aanwezig bij Tjoba, al was het zeker niet de beste wedstrijd van de Bevelandse equipe. Na een goede start (5-1) kon Tjoba zich lange tijd niet onder de druk van Roda uit spelen en moest steeds een achterstand wegpoetsen. Pas in de slotfase sloeg het een beslissend gaatje en schreef weer twee punten bij. Door de winst blijft Tjoba de enige serieuze kandidaat die koploper Ondo nog van de titel af zou kunnen houden. Dat maakt het affiche voor de wedstrijd Tjoba-Ondo op 21 maart alleen maar interessanter.

Tweede klasse I. Atlas-Ondo (G) 18-29: Kampioen Ondo liet er geen gras over groeien in Souburg. Atlas stond er bij en keek er naar. Soms laat een ploeg die al kampioen is de boel de boel, maar daarvan was bij Ondo bepaald geen sprake. Vooral het bezoekende dameskwartet liet zich met 15 treffers flink gelden. Atlas bleef er na rust (9-15) voor gaan, maar gooide op 13-23 de handdoek. De ploeg van scheidend coach Reinoud Bakker houdt zich in de resterende drie zaalwedstrijden aan een strohalm vast om niet te degraderen naar de derde klasse.

Nexus-KVK 15-12: In een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende gaf Nexus KVK het laatste zetje over de rand van de tweede klasse. Beide ploegen kwamen aanvallend matig uit de verf en ontbeerden scorend vermogen. KVK stond bij rust nog op 5-6 voorsprong, maar liep niet veel later achter Nexus aan. Drie gemiste strafworpen hielp de Kapellenaren niet terug in de wedstrijd, die naar het laatste fluitsignaal snakte. Door de winst van de Schiedammers is de zesde plaats definitief uit zicht en is degradatie naar de derde klasse een feit.

Derde klasse I. Stormvogels-Togo 20-22: Togo won de strijd om de begeerde tweede promotieplek. Zowel voor rust (8-10) als daarna namen de Goesenaren scorend het voortouw. Voor rust kwam Stormvogels tot drie keer toe op gelijke hoogte. In het tweede bedrijf kwam het steeds kortbij maar bleef de voorsprong van Togo in tact, mede omdat het gebruikelijke dipje uitbleef. Door de winst is Togo op gepaste afstand de naaste belager van koploper Keep Fit dat won van PSV. Op drie punten voorsprong lijkt de titel vergeven, of het moet zijn dat Seolto en Stormvogels koploper Keep Fit nog pootje lappen in de resterende drie wedstrijden.

Triade-Seolto 21-21: Na een vlammende start en een puike eerste helft (16-12) stelde Seolto vooral zichzelf teleur dat het slechts een punt overhield in het treffen tegen Triade. “Het liep als een tierelier, maar stortte daarna als een kaartenhuis in elkaar” overzag coach Jaco van Beugen de wispelturigheid van zijn ploeg. Vanaf het moment dat Triade verdedigend wat meer druk zetten raakte Seolto van slag en schoot geen deuk meer in een pakje boter. Het mocht uiteindelijk zelfs nog blij zijn met de late gelijkmaker.

OEC-Blauw Wit 15-14: Tegen hekkensluiter OEC had Blauw Wit gerekend afstand te nemen van de degradatiezone, maar werd een sof. De Kloetingse formatie stond halverwege nog wel op een puntje voorsprong (9-10), maar leverde een rampzalige tweede helft af. De ploeg ergerde zich groen en geel aan zichzelf en de arbiter, waardoor de focus op randzaken lag in plaats van op scoren. Vier keer slechts trof het nog doel. Daardoor ging de kwalitatief betere ploeg onderuit en zal alle zeilen bij moeten zetten om niet over drie wedstrijden te degraderen.

Vierde klasse I. DSO-Zaamslag 33-18: Omdat Zaamslag drie basisspelers miste vanwege wintersport was een nederlaag tegen koploper DSO ingecalculeerd. Binnen luttele minuten keken de jeugdige stand-ins al tegen een forse achterstand aan. Zoals te verwachten viel was de Klundertse ploeg op alle fronten te sterk. Van meer als tegensputteren kwam het ook na rust (17-9) niet. Onder deze omstandigheden was coach Tony de Bouguillon content met de achttien treffers en het feit dat hij een aantal jongelingen aan het werk heeft kunnen zien.