Volledig scherm
De volleyballers van Forza (links) gingen onderuit. © Dirk Jan Gjeltema

Degradatie akelig dichtbij voor Forza, Stevo en Bok winnen ruim

OVERZICHTVLISSINGEN - Voor de volleyballers van Forza is in de derde divisie degradatie akelig dichtbij. De Schouwse formatie verloor niet alleen in eigen huis met 2-3, maar zag de selectie door een blessure van Maurits van de Velde (enkel) opnieuw verder slinken. Forza heeft met nog drie duels voor de boeg een achterstand van dertien punten op nummer tien VC WIK Groot Ammers 2.

De mannen van Stevo en Bok boekten een 4-0-zege. AVC’87 en Mytilus verloren met 4-0. Bij de vrouwen deed VVS’92 in de strijd om lijfsbehoud in de eerste klasse door een 4-0 overwinning opnieuw prima zaken. Forza won met 3-1. De vrouwen van Stevo (3-2), Bok en Ardito (allebei met 4-0) verloren.

Mannen. Forza-Rowi 2-3 (25-15, 17-25, 22-25, 25-23, 11-15): Twee aan elkaar gewaagde teams maakten er een boeiend duel van, waarin Forza in de eerste set goed serverend het initiatief nam. Daarna volgde een mindere fase, waarin de thuisploeg passend onder druk - ondanks een goede invalbeurt van Christian Cools - de grip op Rowi verloor. Onder aanvoering van Giulio van Lint, Valentijn Luijk (beiden serverend) en de veel scorende Noah van Breda kwam een collectief sterk Forza in de vierde set weer op gelijke hoogte. In de laatste set legde een voor elke bal knokkend Forza na 10-9 het loodje.

Kraftwell Symmachia Roosendaal 2-AVC’87 4-0 (25-18, 25-19, 25-20, 27-25): Hoewel er voor het gedegradeerde AVC’87 niets meer op het spel stond, werd de huid duur verkocht. De thuisploeg bestookte de Zeeuwen met een lastige opslag, waardoor de aanval voorspelbaar werd. De Thoolse formatie legde het af, omdat in elke set net iets meer fouten werden gemaakt. Dat was vooral in de vierde set zuur. In een duel met fraaie punten van beide kanten klampte AVC’87 heel lang aan. In de slotfase beschikten de Roosendaalse reserves over het beste eindschot.

De Burgst 2-Stevo 0-4 (26-28, 20-25, 15-25, 17-25): De vijfde maximale zege van het seizoen voor Stevo. Die kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Stevo had het in de eerste set tegen een taai verzet biedende nummer tien lastig, maar stuitte in het restant van het duel op afnemende tegenstand. Afgereisd met een verre van compleet team speelde Stevo in de eerste set vooral tegen zichzelf. Na de zwaar bevochten eerste setwinst had de Zeeuws-Vlaamse nummer drie het beste van het spel. Dat kwam ook doordat veel lastige ballen in het voordeel van Stevo vielen.

Bok-Volley Tilburg 5 4-0 (27-25, 25-22, 25-23, 25-18): De beste wedstrijd van het seizoen van Bok, dat in vier sets slechts twaalf punten meer scoorde, maar voor de vierde keer vijf punten bijschreef. Bovendien werd revanche genomen voor de eerder dit seizoen in Tilburg geleden 3-1-nederlaag. Bok vormde een sterk collectief en werkte in een boeiende slotfase van de eerste set een achterstand van zeven punten weg. Ook in de tweede en derde set was de slotfase bepalend voor winst. Beide keren trok Bok aan het langste eind, omdat op beslissende momenten het hoofd koel werd gehouden. In de vierde set stond er geen maat meer op het spel van de thuisploeg.

Flits-Mytilus 4-0 (25-20, 25-17, 25-23, 25-23): Een geflatteerde nederlaag voor Mytilus, dat in de derde en vierde set niks minder was, maar voor het harde werken niet werd beloond. De Goese equipe was niet compleet en moest als gevolg daarvan improviseren. Dat kwam de organisatie en vooral de passing niet ten goede. Hoewel er met veel inzet werd gespeeld, liep Mytilus door te veel fouten op cruciale momenten in de eerste twee sets achter de feiten aan. In de laatste twee sets was de thuisploeg in de slotfase steeds de gelukkigste ploeg.

Vrouwen. Bok-Spie/De Burgst Breda 0-4 (10-25, 21-25, 16-25, 18-25): Een prestigeduel tussen het gedegradeerde Bok en de Brabantse nummer voorlaatst van de derde divisie. Jeugdspeelster Marit Elzinga debuteerde als spelverdeelster en deed dat meer dan verdienstelijk. Toch liep het bij de thuisploeg niet goed. Blokkerend schoot Bok tekort, waar de eigen aanval door het blok van de gasten meer dan eens werd afgetroefd. Slechts in de tweede set klampte Bok enige tijd aan. In de andere sets was het initiatief vooral aan de gasten.

Forza-Move4U 3-1 (25-18, 25-22, 15-25, 25-17): Een op de derde plaats azend Forza nam revanche voor de eerder dit seizoen geleden nederlaag. Forza had door een lastige service meer dan destijds grip op de sterke middenaanval. Bovendien nam de veel scorende Willemijn Verkamman Forza op sleeptouw. Met twee setzeges op zak kwam in het derde bedrijf de klad erin. Een vroeg opgelopen en ruime achterstand leidde tot verlies. Forza herpakte zich in de vierde set. Goed spelend nam de thuisploeg het initiatief en werd zonder in de problemen te komen naar winst afgewikkeld.

Voltena 3-Stevo 3-2 (25-19, 25-17, 19-25, 23-25, 15-9): Afgereisd met een krappe selectie boekte Stevo een maximaal resultaat. De thuisploeg maakte het Stevo in de eerste twee sets serverend lastig en legde daarmee de basis voor winst. In de derde set kreeg Stevo grip op de opslag, waarna met een voorbeeldige inzet veerkracht werd getoond. De Zeeuws-Vlamingen wonnen rally’s, maakten minder fouten en kwamen langszij. Daarmee gloorde er hoop op drie punten. Die hoop vervloog door een in de beginfase van de vijfde set opgelopen achterstand.

VVS’92-Spirit 4-0 (25-20, 25-20, 25-15, 25-21): Een prima uitslag voor VVS’92, dat door deze winst de kans op handhaving weer volledig in eigen hand heeft. Spirit, dat voor het begin van het duel zes punten meer (met een wedstrijd meer gespeeld) had, had in geen enkele set uitzicht op een zege. Dat was de verdienste van een sterk spelend VVS’92, dat met veel overtuiging speelde en geen moment verslapte. Vooral de buitenaanvalsters waren erg goed op dreef en scoorden er op los. Hard werkend leidde dat tot de tweede 4-0 overwinning van dit seizoen en de derde zege op rij.

Next Volley Dordrecht 3-Ardito 4-0 (25-18, 25-16, 25-23, 25-13): Een kansloze nederlaag voor Ardito, dat geen moment in de wedstrijd zat. De Zeeuwen, zelf in de eerste klasse vierde op de ranglijst, troffen een fris spelende nummer twee. Die kon alle registers open trekken, omdat Ardito een collectieve offday had. ,,Dordrecht speelde leuk, maar we hebben totaal geen tegenwicht kunnen bieden’', stelde Henriëtte Swartjes vast. Komende zaterdag krijgt Ardito al een kans op sportieve revanche. Beide teams treffen elkaar dan weer.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement