Volledig scherm
De hele strafschoppenserie moet woensdag opnieuw, maar waarom begint FC Lisse niet met de derde strafschop? © Marcel van den Bos

Waarom begint de serie voor FC Lisse en Hoek niet bij de derde strafschop?

VLISSINGEN - Hoek was formeel geen partij in het juridische steekspel rond de strafschoppenserie tegen FC Lisse. Maar misschien had de Zeeuwse hoofdklasser ook wel een zaak te bepleiten. Waarom begint de strafschoppenserie bijvoorbeeld niet bij de derde strafschop?

Daarvoor is best een zaak te maken. Het zogenaamde ABBA-systeem wijkt immers pas bij de derde strafschop af van het traditionele om-en-om-systeem. En na die eerste twee penalty’s leidde Hoek met 0-1 doordat Jordi de Jonge de eerste van FC Lisse stopte en Bram Leroy de eerste voor Hoek raak schoot.

Na die eerste twee strafschoppen werd de serie pas onreglementair; dus waarom niet herbeginnen bij strafschop drie?

Het zou niet eens een primeur zijn. In de Verenigde Staten – waar anders – is al ’s iets vergelijkbaars voorgevallen. Nog geen jaar geleden werd een regionale finale tussen twee high school-teams (Macomb Dakota en Troy Athens) beslist door strafschoppen; na de reguliere speeltijd was het 2-2.

Kampioenschap

Bij een 3-3-stand werd een benutte strafschop van een Dakota-speler alsnog afgekeurd omdat de betreffende speler niet aan de beurt was. De tegenstander maakte het karwei vervolgens af en vierde het kampioenschap. Maar na afloop ging Dakota in protest tegen de beslissing.

Een rechtszaak werd het niet, maar de regionale bond oordeelde wel dat er nergens in de regels stond dat een verplichte volgorde van nemers moest worden aangehouden. En daarom werd besloten dat de strafschoppenserie over moest worden genomen met als startpunt de 3-3.

Dat is natuurlijk een interessante casus in het geval van FC Lisse-Hoek. Er werd pas tegen de regels gehandeld door scheidsrechter Nagtegaal bij de derde strafschop. Als Hoek op dat punt zou herbeginnen, stond het al met 0-1 voor. Dat is geen garantie op winst, maar wel een lekkere start.

Overigens hield Troy Athens vier dagen na de finale het hoofd koel en won ook deel 2 van zijn penaltygate. Dat scenario zal Hoek minder waarderen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement