Volledig scherm
Het monument aan de Commandoweg in Vlissingen, waar Engelse bevrijders landden. foto Ruben Oreel © ruben oreel

Nieuwe Zeeuwse wandeling volgt het spoor van de bevrijders

NIEUWDORP - Zeeland is aan het einde van deze maand een uniek wandelpad rijker, het Bevrijdingspad. De totale route is 135 kilometer en brengt wandelaars langs plekken die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. De wandelroute wordt zaterdag 26 oktober gepresenteerd in het Bevrijdingsmuseum te Nieuwdorp.

Het Bevrijdingspad loopt langs de knooppuntenroutes van het Wandelnetwerk over Zuid-Beveland en Walcheren en bestaat uit meerdere etappes, variërend van 12 tot 23 kilometer. De Slag om de Schelde, gevoerd in 1944 waarna grote delen van Zeeland werden bevrijd, speelt een belangrijke rol in het Bevrijdingspad. De etappes gaan onder meer langs het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp en het Polderhuis in Westkapelle. Beide musea besteden in ruime mate aandacht aan de Slag om de Schelde. 

Nu er als gevolg van ouderdom steeds minder getuigen zijn van de Tweede Wereldoorlog, wordt het volgens initiatiefneemster Stichting Landschapsbeheer Zeeland belangrijk om monumenten en gedenkplaatsen te bewaren. De stichting heeft het Bevrijdingspad samen met vrijwilligers opgezet. De wandelroute  moet mensen ook een idee geven hoe het was voor soldaten om tijdens de oorlog in het Zeeuwse landschap te lopen. 

Kapelle-Arnemuiden

De route van het Bevrijdingspad begint bij het NS-station in Kapelle, via de Westerschelde naar Hoedekenskerke en Baarland en via de ‘Zak van Zuid-Beveland’ naar Nisse, Nieuwdorp en Arnemuiden. Het vervolg gaat via richting Vlissingen, langs de kust van Zoutelande, Westkapelle, Domburg en het stadje Veere. Het laatste gedeelte gaat langs het Veerse Meer naar het station in Arnemuiden. 

Gedeputeerde Anita Pijpelink neemt het eerste exemplaar van het boekje in ontvangst op zaterdag 26 oktober.