Volledig scherm
PREMIUM
Loe Baltussen op de plek waar Marien de Groot en Wouter Damen in koelen bloede standrechtelijk werden geëxecuteerd. © Timo van de Kasteele

In de rug geschoten, aan de rand van een greppel: de executie van twee Zeeuwse verzetshelden

HOOGERHEIDE - De executie van de Zeeuwse verzetsstrijders Marien de Groot en Wouter Damen heeft het leven van Daan Kloosterman getekend. Nu, 75 jaar later, reconstrueren zijn zoon Joan Kloosterman en luchtmachtveteraan Loe Baltussen waar de moord precies is gebeurd.

De affaire in de Cuijpersbossen tussen Woensdrecht en Bergen op Zoom heeft grote weerslag op het gezin Kloosterman. Daan, de vader van oud-journalist Joan Kloosterman, heeft jarenlang nachtmerries. Raakt depressief en belandt in de psychiatrie. ,,Hadden ze mij maar doodgeschoten, zei hij altijd”, vertelt Joan Kloosterman.

  1. Binnenkijken bij de rijke zakenman die 50 hectare verkoopt aan de Kalmthoutse Heide
    PREMIUM
    video

    Binnenkij­ken bij de rijke zakenman die 50 hectare verkoopt aan de Kalmthout­se Heide

    Jan Anton Rijsdijk (77) wil zijn prachtige domein Markgraaf opnieuw van de hand doen, maar dan voor een iets lagere prijs dan de 20 miljoen euro die het vijftien jaar geleden nog moest kosten. Het domein van alles samen net geen 60 hectare wordt immers opgesplitst. “Zo’n vijftig hectare zal in handen komen van het Agentschap Natuur & Bos. Ik ben er als groene jongen blij om, want de Kalmthoutse Heide wordt weer wat groter.”