Drukte op de Scheldedijk
Volledig scherm
Drukte op de Scheldedijk © Camile Schelstraete

Hé, daar is Mark Rutte, gewoon in Terneuzen, onder de Zeeuws-Vlaamse vlag

TERNEUZEN - En wie loopt daar zaterdagmiddag tegen vijf uur zomaar in het wild rond in de Terneuzense Nieuwstraat? Mark Rutte! Omstanders pakken hun mobiele telefoon. Het bewijs dat hij echt in Terneuzen is, hangt hoog in de lucht aan een woning, de Zeeuws-Vlaamse vlag.

Vlakbij, in de tot Bevrijdingshuis omgedoopte bioscoop CineCity, zitten Tweede Kamerlid én militair historicus Tobias van Gent en oorlogskenner Hans Sakkers aan een tafeltje. Ze signeren hun standaardwerk over de Slag om de Schelde. Sakkers die al zeker dertig jaar over de Tweede Wereldoorlog in Zeeland schrijft, is onder de indruk van wat zich de hele zaterdag in Terneuzen heeft afgespeeld. De Slag om de Schelde heeft eindelijk erkenning gekregen. ,,Buiten Zeeland hoor ik vaak ‘dat hebben jullie als Zeeuwen goed geheim gehouden”, grapt Van Gent.

Canadees oorlogsveteraan Don White krijgt spontaan applaus in de Nieuwstraat.
Volledig scherm
Canadees oorlogsveteraan Don White krijgt spontaan applaus in de Nieuwstraat. © Harmen Van Der Werf

Applaus

Canadees oorlogsveteraan Don White loopt even later door de Nieuwstraat. Een verslaggever interviewt hem over zijn oorlogservaringen. Van de goedgevulde terrassen klinkt spontaan applaus. White lijkt het niet eens te horen, maar het applaus tekent de sfeer bij de landelijke start van de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland. Die is zó gemoedelijk.

Quote

Dat hebben jullie goed geheim gehouden, als Zeeuwen, die Slag om de Schelde

Tobias van Gent,, Tweede Kamerlid en militair historicus

Een Turkse Nederlander leest voor Cinecity een serie teksten over vrijheid van bekende Nederlanders. Zijn oog is blijven steken bij een citaat van Willem van Oranje. ‘Ik kan niet goedkeuren dat vorsten over het geweten van hun onderdanen willen heersen en hun de vrijheid van geloof en godsdienst ontnemen’. Hij voelt zich aangesproken. ,,Ik ben in Terneuzen geboren, ik ben moslim, maar die vrijheid ervaar ik niet altijd, helaas.”

Dieuwertje Blok tijdens voordracht met achter haar een foto van haar Joodse moeder toen zij zeventien jaar was.
Volledig scherm
Dieuwertje Blok tijdens voordracht met achter haar een foto van haar Joodse moeder toen zij zeventien jaar was. © Camile Schelstraete

Tv-presentatrice Dieuwertje Blok, onder meer bekend van het Sinterklaasjournaal, heeft er eerder op de dag ook over gesproken tijdens een kindercollege in CineCity. Haar verhaal maakt indruk. Haar Joodse moeder overleefde, omdat ze kon onderduiken. ,,Jullie zijn Zeeuwen. Kunnen jullie het voorstellen dat je als Zeeuw niet meer bij - zeg maar - McDonald’s naar binnen mocht?” Voor kinderen kun je niet veel levendiger vertellen wat (on)vrijheid is.

Lange rijen

Op de Scheldedijk, voor het hoofdpodium aan de oude Veerhaven, is dan al een massa mensen op de been. ,,We komen voor zangeres Lavina Meijer”, vertelt een moeder uit Terneuzen die met haar dochters op pad is. Voor de entree van de Vrijheidsboulevard, de tachtig zeecontainers waarin onder meer het verhaal van de Slag om de Schelde wordt verteld, vormt zich een lange rij. Steeds weer.

Bert van Ravenswaaij, financieel directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht, is één van de bezoekers. Geboren in Rhenen had hij tot voor een halfjaar niet van de Slag om de Schelde gehoord, wel van de (mislukte) Slag om Arnhem. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft zelfs met de Royal Canadian Mint in dit jubileumjaar twee speciale munten uitgebracht, vertelt hij, één voor de Slag om Arnhem en de ander voor de Slag om de Schelde. ,,Ze zijn uitverkocht.”

Kinderen spelen gewoon in het water tijdens vlootschouw.
Volledig scherm
Kinderen spelen gewoon in het water tijdens vlootschouw. © Harmen Van Der Werf
Quote

De viering was perfect georgani­seerd, als een geslaagde militaire operatie.

Beetje eng

Het hoogtepunt is om half vier, als koning Willem-Alexander het vrijheidsjaar officieel opent. De enige bereikbare pier van de oude Veerhaven staat zelfs vol. Vanaf daar heb je het beste zicht op de vlootschouw. Het Nederlandse fregat Evertsen komt als eerste voorbij en lost saluutschoten. Het doet een beetje eng aan, met de oorlogsfoto's in de Vrijheidsboulevard nog op het netvlies. Maar, heel geruststellend, kinderen spelen gewoon in het water.

Van te voren was er kritiek op de uitverkiezing van Terneuzen als startplaats voor de viering van 75 jaar vrijheid. Terneuzen heeft in tegenstelling tot veel plaatsen in West-Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren weinig onder de oorlog geleden. ‘Waarom dan daar?’, zeiden critici. Als ze er zaterdag zijn geweest, zullen ze zich wellicht schamen. De viering was perfect georganiseerd, als een geslaagde militaire operatie, dat mag ook wel eens gemeld worden.

Mark Rutte geïnterviewd onder Zeeuws-Vlaamse vlag in Terneuzen.
Volledig scherm
Mark Rutte geïnterviewd onder Zeeuws-Vlaamse vlag in Terneuzen. © Harmen Van Der Werf
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement