Volledig scherm

Welke school na groep 8? PZC brengt de schoolkeuzegids

voorwoord180.000 leerlingen zetten de grote stap naar het voortgezet onderwijs. Vandaag bij de krant en op deze website brengen we de bijlage ‘Schoolkeuze’. Arie Leen Kroon, hoofdredacteur van PZC, vertelt over deze special.

Volledig scherm

Mijn oudste dochter kiest microbiologie. Zij heeft er al vroeg belangstelling voor. Begint aan de lange lijn mavo-mbo-hbo. Doorloopt die keurig en komt meteen in het vak terecht. Eerst bij een bloedbank, nu bij een wereldwijde farmaceut. Gaat prima.

Mijn jongste dochter kiest voor de kunstacademie. Het idee komt pas op aan het eind van de middelbare school. O ja, als ik de academie leuk vind, moet ik nu wel even m’n diploma halen. Dat lukt. Op de academie leert zij binnenhuisarchitectuur. Vervolgens is er geen droog brood mee te verdienen. Een toevallig baantje op de administratie van een energiebedrijf wordt interessant vast werk. Gaat prima.

Als jonge mensen hun weg zoeken, is de uitkomst moeilijk te voorspellen. Soms gaat het goed op de gebaande paden. Dan sluiten talent, ambitie, onderwijs en arbeidsmarkt naadloos op elkaar aan. Soms is de richting niet zo duidelijk, dan kies je op basis van een vaag gevoel en dan moet nog maar blijken of je er werk in vindt. Dat hoeft geen groot probleem te zijn. Als je tenminste bereid bent minder voor de hand liggende kansen te grijpen.

Maakt het dus weinig uit welke middelbare school je kiest? Toch wel. Op welk niveau? Technisch of theoretisch? Tussen vriendjes of in een vreemde omgeving? Dat zijn echte keuzes. Daar moet even serieus over worden nagedacht. Deze bijlage helpt je kiezen. Maar maak het jezelf niet te moeilijk. Lol in het leren is misschien wel het belangrijkste wat een middelbare school je mee kan geven. Want als je nieuwsgierig bent en enthousiast, dan kom je er wel.