De voorpagina van het AD Utrechts Nieuwsblad vandaag.
Volledig scherm
De voorpagina van het AD Utrechts Nieuwsblad vandaag. © Tom Brouwer

Utrecht in één klap wereldnieuws na schietincident in tram

Media over de hele wereld hebben aandacht besteed aan het schietincident dat gisteren plaatsvond in een Utrechtse tram. De 37-jarige verdachte Gökmen Tanis zou rond 10.45 uur het vuur hebben geopend, met als resultaat drie doden, drie ernstig gewonden en vier lichtgewonden. 

Door heel Utrecht stonden gisteren buitenlandse zendwagens en er kwamen journalisten uit alle windstreken richting de Domstad. Ook de Nederlandse kranten openden vandaag op de voorpagina’s met de moordpartij in Utrecht.

Het Algemeen Dagblad (AD) kopt in de landelijke editie met: ‘Nederland ontzet door aanslag’. De Telegraaf opent haar voorpagina met ‘Stad in angst’. De Volkskrant begint met ‘Utrecht lamgelegd na moordpartij’. Ook de meeste andere nationale en regionale dagbladen openen met het nieuws. Het AD Utrechts Nieuwsblad  kopt ‘Utrecht in shock’.

Tekst loopt verder onder de foto’s. 

De Volkskrant van vandaag.
Volledig scherm
De Volkskrant van vandaag. © Tom Brouwer
De voorpagina van De Telegraaf vandaag.
Volledig scherm
De voorpagina van De Telegraaf vandaag. © Tom Brouwer

Wel rijst bij veel media de vraag of het daadwerkelijk om een aanslag gaat. Er doen meerdere geruchten de ronde, maar vooralsnog heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten uit te gaan van een terroristisch motief. 

Buitenlandse media

Het Engelse BBC opende vanmorgen met een stuk en ook de Spaanse krant El País en het Franse Le Parisien raken niet over de schietpartij uitgepraat. 

Het Canadese CBC maakte gisteren al een artikel over waarom de schietpartij niet als een verrassing komt in Nederland. Zelfs aan de andere kant van de wereld, in Australië, werd het nieuws uit Utrecht opgepakt

Tekst loopt verder onder de foto. 

De website van The Hürriyet Daily News.
Volledig scherm
De website van The Hürriyet Daily News. © The Hürriyet Daily News

Volgens het Turkse Hürriyet Daily News veroordeelt Turkije de aanslag in een tram. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft dat in een verklaring laten weten. De verdachte van de aanval heeft Turkse roots. 

Naast buitenlandse media schrijven binnenlandse kranten en websites ook nog steeds over de gebeurtenissen van gisteren. De kranten staan er vol mee en shows op televisie en radio bespreken de ‘day after’. 

Website van het Canadese CBC.
Volledig scherm
Website van het Canadese CBC. © CBC
Website van ABC uit Australië.
Volledig scherm
Website van ABC uit Australië. © ABC