Volledig scherm
De vermoedelijke schutter Gökmen Tanis. © Handout ANP

OM: Gökmen Tanis verdacht van meervoudige moord met terreuroogmerk

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 37-jarige Gökmen Tanis van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging. De hoofdverdachte van de dodelijke schietpartij in een tram in Utrecht moet morgen voor de rechter-commissaris verschijnen. 

Het onderzoek naar het drama, waarbij drie doden en vijf gewonden vielen, is nog in volle gang, zegt het Openbaar Ministerie in een verklaring op zijn website. 

‘Zoals eerder werd gemeld, is tot nog toe geen enkele relatie tussen de verdachte en de slachtoffers gebleken. Het onderzoek heeft inmiddels ook aanwijzingen opgeleverd dat de verdachte tijdens het schietincident geen hulp van andere personen heeft gehad. Verder wordt onderzocht of verdachte heeft gehandeld vanuit enkel een terroristisch motief, of dat zijn handelen voortkwam vanuit persoonlijke problematiek in combinatie met een geradicaliseerd gedachtegoed’, aldus het OM. 

Persoonlijkheidsonderzoek

Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) krijgt volgens het Openbaar Ministerie de opdracht om onderzoek te verrichten naar de persoonlijkheid van de verdachte. 

Dat zou al eerder gebeuren, omdat er zorgen waren over zijn psychische gesteldheid. Gökmen Tanis zat tot voor kort vast vanwege een verkrachtingszaak uit 2017. Hij werd op 1 maart voorlopig vrijgelaten onder voorwaarde dat hij zou meewerken aan een dubbel persoonlijkheidsonderzoek van het NIFP. 

Het OM onderzoekt nog of de dinsdag aangehouden verdachte van 40 een ondersteunende rol heeft gehad. 

Veroordelingen

Gökmen Tanis is twee weken geleden nog veroordeeld tot een celstraf van vier maanden voor een inbraak op 13 september 2018. En een dag eerder, op 4 maart, werd hij veroordeeld tot een celstraf van twee weken in verband met een winkeldiefstal. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Bekijk hier de gebeurtenissen in Utrecht nog eens terug:

  1. Christelijke koepel: ‘homogenezing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    Christelij­ke koepel: ‘homogene­zing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    De roep om een verbod op zogenoemde ‘homogenezing’ in kerken wordt sterker. LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, wil dat de regering paal en perk stelt aan de praktijk, waarbij actief geprobeerd wordt om de geaardheid van kerkgangers te veranderen. ‘Deze behandelingen zijn uiterst schadelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van mensen', stelt de organisatie.
  2. Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrechter na optreden bij Jinek

    Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrech­ter na optreden bij Jinek

    Strafadvocaat Nico Meijering moet zich verantwoorden voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een spreekverbod. Meijering mocht zich van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten niet publiekelijk uitlaten over een geschil tussen zijn kantoor en dat van collega-strafpleiter Stijn Franken. Maar dat deed Meijering wel: bij de talkshow van Jinek sprak de advocaat over de kwestie.