Volledig scherm
PREMIUM
De 27-jarige M. wil niet herkenbaar op de foto. © AD

‘Ik word op straat nageroepen als terrorist’

Voor de buitenwereld was hij twee dagen lang iemand die tramschutter Gökmen Tanis geholpen zou hebben. Nu is de 27-jarige M. weer op vrije voeten en geen verdachte meer. Hij wil zijn naam zuiveren. ,,Ik word op straat nageroepen als terrorist.”

Maandagochtend, iets na elven. M. wordt wakker. Hij is die nacht bij zijn moeder blijven slapen, in de Laan van Engelswier in de wijk Ondiep. Liggend op bed pakt hij zijn telefoon en leest de tientallen binnengekomen appjes. Hij schrikt van het nieuws. Er is geschoten in een tram in Kanaleneiland en er zijn mogelijk doden gevallen. Zijn zusje zit ook wel eens in die tram. Is ze ongedeerd? Hij probeert haar te bellen, maar ze neemt niet op. Ook zijn moeder neemt niet op. Al append loopt hij naar het raam. Tot zijn verbazing ziet hij politieagenten voor de deur staan. M. schiet in zijn kleren en loopt naar buiten. Ook buurtbewoners staan buiten. Om de hoek, in de Tichelaarslaan, is even daarvoor de rode Renault Clio gevonden. Dan hoort M. van buurtbewoners dat deze Clio gebruikt zou zijn bij de aanslag op het 24 Oktoberplein.

  1. Vuilniswagenchauffeur voorkomt ongeluk door wegblokkade bij gekantelde caravan

    Vuilniswa­gen­chauf­feur voorkomt ongeluk door wegblokka­de bij gekantelde caravan

    Toen Dirk van Mourik vanmiddag een gekantelde caravan op de A9 richting Alkmaar zag, zette hij zijn grote vuilniswagen vlak voor de caravan stil. Op die manier voorkwam hij levensgevaarlijke situaties op de weg. Op sociale media wordt de vuilniswagenchauffeur nu als held onthaald, maar zelf is hij er broodnuchter onder. ,,Ik dacht: of nu naar huis of die mensen even helpen. Toen ben ik de linkerbaan op gedoken”, zegt hij tegen NH Nieuws.