Volledig scherm
© ANP

Wüst maakt droom waar, brons voor Leenstra

Verslag2006, 2010, 2014, 2018. Ireen Wüst heeft haar kwartet aan gouden Olympische Spelen compleet. Ze won vanmiddag de 1500 meter in Gangneung en schreef Nederlandse sporthistorie. Daar kwamen alle denkbare emoties bij los.

Door Rik Spekenbrink

Ze ijsbeerde over het middenterrein. Ging weer zitten. Keek naar de grond. Dan weer naar het scorebord. Zou het lukken?

Ireen Wüst hield het niet meer. Miho Takagi zat bij het ingaan van de laatste bocht van de 1500 meter precies op de rode streep die haar eigen tijd weergaf. Maar op het rechte stuk werd het vakje onder Takagi’s naam rood. Een tiende langzamer dan Wüst, twee tienden langzamer. Coach Rutger Tijssen was de eerste die durfde te juichen. Wüst wachtte op de definitieve eindtijd en sprong toen ze die zag het dak uit de Gangneung Oval: 1.54,35 voor haar, 1.54,55 voor Takagi. De Japanse had alle internationale krachtmetingen dit seizoen gewonnen. Maar er is maar één die telt, dat zei Wüst het hele jaar al. En ze voegde de daad bij het woord. Net als in Turijn, en Vancouver, en Sotsji.

Droom

Wüsts ultieme droom, voor de vierde opeenvolgende Olympische Spelen goud winnen, was uitgekomen. Haar vijfde olympische goud en tiende medaille in totaal, waarmee ze Anky van Grunsven passeerde.

Ze vloog coach Tijssen om zijn nek, de tranen kwamen op, en sprintend rende ze naar haar familie en vriendin op de tribune. Alle emoties kwamen eruit bij Wüst. De weg naar het goud in Gangneung was lang en vol hobbels. Ze richtte drie jaar geleden een eigen ploeg op, Team4Gold, maar vond lange tijd geen hoofdsponsor. Ze worstelde daarna met vormdips, had blessures en andere kopzorgen. Maar raakte nooit écht in paniek, in ieder geval niet voor zover de buitenwereld dat kon inschatten. Wacht maar tot het februari wordt, zei Wüst steevast. Dat is mijn maand. Hoe groter het podium, hoe beter ik ben. Het bleek geen grootspraak. Op de 3 kilometer moest ze Carlijn Achtereekte zaterdag nog net voor zich dulden, maar toen al wist ze: die 1500 meter moet het worden.

Wüst was als eerste van de favorieten het ijs op gekomen. Op het eerste oog was het geen ultieme race. Na een valse start wachtte de starter ook bij de tweede poging bijzonder lang. De eerste kruising verliep niet vlekkeloos; om niet in botsing te komen met Brianne Tutt leek Wüst ietsje te moeten inhouden. Maar haar verval in de laatste twee rondes was beperkt. Zou de 1.54,35 voldoende zijn voor goud?

Volledig scherm
© REUTERS

IJscondities

Volledig scherm
© REUTERS

Wüst bleek de ijscondities het beste te hebben ingeschat. Net als bij de 5 kilometer van de mannen een dag eerder waren die niet optimaal. Stuk voor stuk gingen de rijdsters in de ritten na haar op een hoop. Eerst Marrit Leenstra, die tot 1100 meter nog voor lag op Wüst, maar uiteindelijk een seconde toegaf. Een vierde plek, de zoveelste uit haar carrière, dreigde. Maar ook Leenstra kon na de laatste rit juichen, Heather Bergsma moest haar voortvarende eerste rondes bekopen en redde het niet. Brons voor Leenstra, een medaille die haar door weinigen zal worden misgund.

Maar het goud was voor winterkoningin Wüst, de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit. Ze won goud als tiener, als twintiger en als dertiger. Op het podium vloeiden opnieuw de tranen. Hier had ze afgelopen 3 jaar alles voor gedaan en gelaten.

Wüst schaatst nog zeker twee jaar door. Maar de cirkel is al rond.

Uitslag 1500 meter vrouwen

1. Ireen Wüst 1.54,35
2. Miho Takagi,Jap 1.54,55
3. Marrit Leenstra 1.55,26

4. Lotte van Beek 1.55,27
5. Brittany Bowe (VS) 1.55,54
6. Nao Kodaira (Jap) 1.56,11

7. Heather Bergsma (VS) 1.56,74
8. Ida Njatun (Noo) 1.56,46
9. Natalia Czerwonka (Pol) 1.57,85

10. Francesca Lollobrigida,Ita 1.57,94
11. Nikola Zdrálová (Tsj) 1.58,03
12. Gabriele Hirschbichler,Dui 1.58,2

Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
Ireen Wüst ziet dat ze goud heeft gewonnen. © ANP
Volledig scherm
Ireen Wüst. © Pim Ras fotografie
Volledig scherm
Miho Takagi. © Getty Images
Volledig scherm
Lotte van Beek. © AFP
Volledig scherm
Heather Bergsma. © EPA