Volledig scherm
Krantenartikel in dagblad De Limburger. © De Limburger

'Verdachte Brech kreeg in 1985 proeftijd na ontuchtverdenking'

De zedenzaak tegen Jos Brech die in 1985 werd geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM), draaide om ontucht met twee jongens van tien die meededen aan een speurtocht in de Limburgse gemeente Nuth. De NOS meldt dat op basis van een gerechtelijk document.

In het rechtbankstuk staat volgens de omroep dat de zaak onder voorwaarden werd geseponeerd: Brech, die nu wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, kreeg destijds een proeftijd van twee jaar.

Het Regionaal Historisch Centrum Limburg heeft het document aan tv-programma Nieuwsuur verstrekt. De politie heeft tot nog toe alleen gemeld dat het dossier uit 1985 niet meer voorhanden is.

Behandeld bij Riagg

De verdachte van de moord op Nicky Verstappen vertelde al in 2001 aan de politie dat hij in het verleden bij het Riagg behandeld werd na een zedendelict, vertelde de onderzoeksleider eerder aan De Limburger. Brech deed dat uit eigen beweging.

Uit twee regionale krantenberichten uit 1985, blijkt dat een 22-jarige man uit Simpelveld destijds heeft bekend twee jongens van tien in Wijnandsrade te hebben betast. Ook gaf hij ontucht een jaar eerder met een jongen in Wylre toe. 

Systemen opgeschoond

Woonplaats en leeftijd komen overeen met die van Brech destijds, maar het is voor de politie niet meer te achterhalen of het ook om hem gaat. De politie heeft geen informatie kunnen achterhalen omdat de systemen opgeschoond zijn.

In 2001 was in de politie- en justitiesystemen alleen een (sepot)melding te vinden, maar geen nadere info over het zedendelict van 1985. De zaak is nooit voor de rechter gekomen. De archiefwet schrijft voor dat  stukken vijf jaar na dato worden vernietigd.

Het zedenverleden van Brech wordt nog verder onderzocht. Het in Maastricht gevestigde archief was vanavond niet bereikbaar voor een toelichting. De Limburgse politie kon nog geen inhoudelijke reactie geven op het opduiken van het document. Het is onduidelijk of het onderzoeksteam er inmiddels ook over beschikt.

Jos Brech komt vaak in de Vogezen. Daar wordt ook gezocht naar Brech: