Volledig scherm
© ANP

Spaanse advocaat: Jos Brech gedraagt zich normaal

UpdateJos Brech gedraagt zich 'normaal voor iemand die in hechtenis zit.' Dat verklaart zijn Spaanse advocaat Iñigo Cobo Martinez tegenover De Limburger. Verdere details over de gemoedstoestand van de 55-jarige man uit Simpelveld die verdacht wordt van seksueel misbruik van en de moord op Nicky Verstappen wil hij niet verstrekken.

De advocaat wil ook niet vertellen hoe Brech reageerde op de verdenkingen van justitie in Nederland en of Brech wist dat hij gezocht werd. ,,Dat valt onder mijn beroepsgeheim.''

Martinez heeft Brech alleen bijgestaan bij de afhandeling van het Nederlandse uitleveringsverzoek door de rechtbank van Madrid. ,,Ik moest kijken of alles rechtmatig gebeurt.'' Omdat Brech zich niet tegen zijn uitlevering verzet, was alles vrij snel geregeld.

Vrijlating

Martinez stelt tegenover Dagblad De Limburger dat de soepele opstelling van Brech voor hem ook de reden was om te pleiten voor het vrijlaten van de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen. Hij zou vrijwillig naar Nederland willen gaan.

Daar ging de rechter niet in mee. Zij wees erop dat Brech al geruime tijd in Europa rondzwierf alvorens hij in maart in Spanje opdook. Eind mei meldde de bushcrafter zich bij een commune bij het Catalaanse dorp Castellterçol, waar hij zondag in de boeien werd geslagen. De rechter vreest dat Brech opnieuw aan justitie zal willen ontsnappen.

Wachten

De uitlevering van Brech hangt onder meer af van de begeleiding door de Nederlandse politie in het vliegtuig. Het is nu wachten op Nederlandse agenten, want zij moeten hem vergezellen tijdens de vlucht van Spanje naar Nederland, aldus Martínez.

Volgens de raadsman is de termijn voor de overdracht van een verdachte uiterlijk tien dagen en die zijn vandaag ingegaan. Brech zelf zit in een gewone gevangenis bij Barcelona en zijn rechten worden gerespecteerd, aldus Martínez.

De leider van de commune waar Jos Brech zich schuilhield vertelt dat Brech een aardige, rustige man is:

  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’’, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.