Volledig scherm
Jos Brech ligt op de grond nadat hij is aangehouden door de Spaanse politie. © AP

OM wil Spaanse omwonenden laatste verblijfplaats Jos Brech laten horen

VideoEen rechercheur en een officier van justitie zijn vanuit Nederland naar Spanje afgereisd voor overleg over de uitlevering van Jos Brech. Ook gaan zij de Spaanse politie en justitie vragen een onderzoek te doen naar de verblijfplaats van Brech in Spanje.

,,We gaan vragen of de Spaanse politie een aantal getuigen wil horen. Het gaat om mensen die wonen in het gebied waar de verdachte is aangehouden'', zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht vandaag. ,,Dit om een compleet beeld te vormen van de omstandigheden daar.''

De 55-jarige verdachte van de moord op de destijds 11-jarige Nicky Verstappen komt midden volgende week naar Nederland, aldus de woordvoerster. ,,Dat gebeurt zorgvuldig en in alle rust. Zo iemand moet je niet met een chartervlucht vol toeristen laten overvliegen. Hij is herkenbaar.''

Zodra Brech in Nederland aankomt, wordt hij opnieuw aangehouden. Vervolgens wordt hij binnen 24 uur gehoord door de rechter-commissaris. Daarna volgen de verhoren door de recherche, aldus het OM. Brech gaat in een Nederlandse cel in beperking. Dat wil zeggen dat hij met niemand contact mag hebben behalve met zijn advocaat.

Val

Jos Brech werd zondag opgepakt in Spanje, in de regio van Castelltercol. Een dag daarvoor tipte een Nederlander in Spanje de politie in Nederland. Daarna werden de Spaanse autoriteiten ingelicht. 

Er werd een val opgezet waarna Brech werd aangehouden door een speciaal team voor voortvluchtigen.

1600 tips

Vorige week woensdag maakte de politie bekend dat Jos Brech wordt gezien als de verdachte van de moord of doodslag op Nicky Verstappen, een zedendelict, ontvoering en onttrekking aan de ouderlijke macht.

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide in augustus 1998. Een dag later werd hij dood teruggevonden. Begin juni dit jaar ontdekte de politie via dna-onderzoek dat Jos Brech uit het Limburgse dorpje Simpelveld verdachte is in deze zaak, maar de man was ondergedoken. 

Na het verspreiden van zijn naam en foto werd hij snel getraceerd in Spanje. De politie heeft uiteindelijk in totaal maar liefst 1600 telefoontjes ontvan gen over Brech. Tussen de door burgers aangeleverde informatie bleek ook de gouden tip te zitten die uiteindelijk de arrestatie van de man mogelijk maakte in Spanje.

Bekijk hieronder de beelden van de arrestatie van Jos Brech in Spanje terug: 

  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’’, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.