Brech 'zo snel mogelijk naar Nederland'

VIDEODe 55-jarige Jos Brech, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen, wordt hopelijk zo snel mogelijk uitgeleverd aan Nederland. Dat meldt de politie vanochtend op een persconferentie in Limburg. 

Volledig scherm
Ingrid Schafer Poels. © EPA
Volledig scherm
Hulpofficier van Justitie (hOvJ) Jan Eland geeft op politiebureau Maastricht een toelichting aan de pers over de aanhouding van Jos B. © ANP
Volledig scherm
Jan Eland, hoofdofficier van justitie tijdens een persconferentie van het Openbaar Ministerie en de politie in Limburg over de doorbraak in het onderzoek naar de dood van de elfjarige Nicky Verstappen. © ANP

De politie is 'erg opgelucht' dat Brech is aangehouden. In totaal kwamen er maar liefst 1500 tips binnen, waaronder dus de gouden tip dat de verdachte in Spanje verbleef. ,,We hopen nu eindelijk antwoord te krijgen op de vraag die bij de familie van Nicky Verstappen al twintig jaar leeft: wat is er gebeurd die nacht op de Brunssummerheide?" zei politiechef Ingrid Schäfer.  

Hoofdofficier van justitie Jan Eland gaat ervan uit dat Brech spoedig naar Nederland komt. ,,Maar hoe lang het gaat duren, is niet bekend", zei hij tijdens een persconferentie op het politiebureau van Maastricht. 

Als de 55-jarige man uit Simpelveld meewerkt aan zijn uitlevering, kan hij nog deze week hier zijn. Anders kan het zestig tot negentig dagen duren, aldus Eland. Dat is de normale procedure.

Brech wordt volgens Spaanse media vandaag voorgeleid voor de rechtbank in Barcelona. Als hij meewerkt, zou hij in de komende dagen al aan Nederland kunnen worden uitgeleverd. Binnen de Europese Unie is geregeld dat personen via een relatief eenvoudige procedure kunnen worden overgedragen tussen lidstaten. Volgens Eland heeft B. inmiddels een Spaanse advocaat. Dat heeft te maken met zijn voorgeleiding daar.

De familie Nicky Verstappen was niet bij de persconferentie aanwezig, zij was eerder geïnformeerd. Ze liet gisteravond weten 'heel erg opgelucht' te zijn. Ook Schäfer-Poels vertelde dat de familie van Nicky Verstappen enorm opgelucht is. ,,Ze hadden niet durven hopen dat het zo snel zou gaan. Er valt een enorme last van hun schouders.''

Tentje in het bos

Gistermiddag werd Brech opgepakt in Spanje, waar hij in een tentje in het bos zou leven. Een oplettende Nederlander tipte de Spaanse agenten. ,,Maar de tiplijn blijft open, alle informatie over deze zaak blijft van harte welkom'', zei Schäfer. 

Als het tot een rechtszaak komt, is de dna-treffer niet genoeg voor een veroordeling, zo verklaarden experts eerder

Zedenzaak

Bij de familie Verstappen en hun woordvoerder Peter R. De Vries heerst verbazing over het feit dat de Limburger niet eerder als verdachte beschouwd is. Brech was de nacht na de vondst van Nicky's levenloze lichaam gezien bij de plaats delict, en hij biechtte in 2001 bij het politieteam een zedenzaak uit 1985 op. Toch kwam hij pas dit jaar in beeld. 

De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd de volgende avond vlakbij het kamp gevonden. Het jongetje was waarschijnlijk seksueel misbruikt en daarna om het leven gebracht.

Bekijk hieronder beelden van de persconferentie: 

Lees alles over de doorbraak in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen in ons dossier.

Volledig scherm
Berthie Verstappen, de moeder van Nicky. © EPA
  1. Verkrachting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Verkrach­ting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Het OM overweegt de verkrachtingszaak waarin Gökmen Tanis verdachte is samen te voegen en gelijktijdig te behandelen met de behandeling van de tramaanslag. Dat zegt het OM in reactie op vragen van deze nieuwssite. ,,Een beslissing daarover is nog niet genomen,” aldus het OM. Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechter komen vanwege de aanslag op de tram. Twee weken later is de verkrachtingszaak gepland.