Advocaat van Brech moet zwijgen over de zaak-Nicky Verstappen

VIDEODe advocaat van Jos Brech mag voorlopig niet publiekelijk spreken over de zaak-Nicky Verstappen. De verdachte blijft in beperkingen, zo besloot de rechter-commissaris vanochtend in Eindhoven, waar Brech gehoord wordt.

Dat liet zijn advocaat Gerald Roethof weten bij het politiebureau. De advocaat baalt van het spreekverbod, hij noemt het 'niet in balans' dat politie, justitie en de familie van Nicky veel over de zaak naar buiten hebben gebracht, maar hij dat nu niet mag: ,,Ik wil het van mijn cliënt geschetste beeld in proportie brengen. Een zaak heeft altijd twee kanten. Op dit moment heeft u pas één kant van de zaak gehoord en mag ik u niks vertellen over de andere kant.'' Daardoor blijft onduidelijk hoe Brech zich opstelt tijdens de gesprekken. 

Als de rechter-commissaris beperkingen oplegt, mag een verdachte geen contact met de buitenwereld hebben, slechts met zijn advocaat. Ook kan Brech geen krant lezen of televisie kijken. Hij wordt afgezonderd van andere gedetineerden. 
(Tekst gaat verder na de foto)

Volledig scherm
Het politiebureau in Eindhoven waar Jos Brech wordt verhoord. © ED

Advocaat Roethof mag dus ook niet zeggen hoe het met Brech gaat en of hij bereid is te praten of verklaren: ,,Maar over het algemeen kan ik vertellen dat het niemand in de koude kleren gaat zitten als je behandeld wordt als een terrorist.'' 

De 55-jarige man uit Simpelveld zit de komende twee weken in voorarrest. Daarna kan de raadkamer van de rechtbank bepalen of het voorarrest wordt verlengd, met maximaal negentig dagen. Daarna moet hij voor de rechter verschijnen voor een niet-inhoudelijke zitting.

Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de elfjarige Nicky Verstappen in 1998. De jongen werd gevonden op de Brunssummerheide, waar hij op kamp was. Na een dna-match kwam Brech in beeld, maar hij bleek spoorloos. 

Terug in Nederland

Brech werd anderhalve week geleden opgepakt in Spanje en landde gistermiddag op Schiphol. Daarna is hij ondergebracht in de gevangenis van Vught.

Brech is naar onderstaand bureau gebracht, waar hij vandaag wordt voorgeleid:

Volledig scherm
Advocaat Gerald Roethof staat de media te woord voor het politiebureau in Eindhoven. © Bert Jansen