Volledig scherm
André Bosman, Tweede Kamerlid voor de VVD © Ruben Oreel

Zeeuws Kamerlid Bosman over kazernekwestie: kabinet moet dilemma zelf oplossen

DEN HAAG - Het Middelburgse VVD-Kamerlid en Defensiewoordvoerder André Bosman heeft alle begrip dat in Zeeland de ruggen worden gerecht in de kwestie rond de marinierskazerne. Hij reageert daarmee voor het eerst op de vorig week ontstane commotie. 

De Zeeuwse bestuurders weigeren met Den Haag te praten over compensatie mocht het kabinet de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen afblazen. ‘Afspraak is afspraak’, klinkt het in Zeeland. 

Hoe staat u zelf in dit proces?

,,Dit is iets tussen het kabinet en Zeeland en ik denk dat ze daar nu zelf gezamenlijk uit moeten komen. Ik ben meer een op afstand bewaker van het proces en dat het netjes gebeurt.”

En gebeurt dat netjes?

,,Euh, ja. De gevoelens zijn natuurlijk over en weer wat geraakt en daar kan ik me iets bij voorstellen. Zeeland heeft zijn positie en het kabinet heeft zijn positie. En er is een dilemma, zoals de minister-president heeft gezegd. Ik kan me voorstellen dat Zeeland zegt: ‘Wij hebben geen dilemma'. Dus kabinet als je iets wilt, dan moet je het zeggen.’”

Zeeuwse bestuurders zijn boos dat ze uit de media moesten vernemen dat de staatssecretaris kijkt naar andere locaties voor de bouw van een kazerne voor de mariniers.

,,Als je in dit soort processen zit en er gaat iets lekken, dan kan je boos zijn en zeggen: ‘Dat verneem ik uit de media’. Er moet niemand lekken. Dat zou de ideale oplossing zijn. Ik snap de frustratie en ben ik ook helemaal met ze eens. Alleen soms zijn processen onhanteerbaar omdat mensen een ander belang dienen en zeggen: ‘Ik heb wel een leuk verhaal voor de pers’.

Hoe lang kan dit nog zo doorgaan?

,,Eind maart, dat is de afspraak. Vind ik ook. Volgens mij is dat een heldere toezegging en dan moet er wat gebeuren. Want het kan niet waar zijn dat we nu dingen weg gaan schuiven. Belangrijk is de zaak nu niet op de spits te drijven. Zorgen dat iedereen op een nette manier tot de goede conclusies komt. Daarvoor moeten Zeeland en het kabinet goed bij elkaar gaan zitten. Dan ga ik van mijn kant niks oproepen over mogelijke opties of hoe ik het zou willen hebben. Dit is echt een heel belangrijk proces. Het is al verstoord en dan vind ik niet dat ik daar tussendoor ook nog allerlei meningen moet gaan ventileren over van alles en nog wat. Volgens mij is Zeeland mans genoeg, als ik kijk naar het clubje wat er zit, om stevig de rug te rechten.”

Zeeland zegt: wij willen alleen maar praten over realisatie van de kazerne en niet over compensatie.  Hoe lang kun je die houding volhouden?

,,In principe ligt er een afspraak. Zo simpel is het. Die is getekend. Dus als het kabinet vindt het het een dilemma heeft, dan zal het kabinet eerst zelf moeten uitvinden wat de uitkomst van dat dilemma is. Dus het standpunt van Zeeland is absoluut helder. Niet meer dan normaal.”

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.