Volledig scherm
Provincale Staten van Zeeland (foto van 1 maart) © Lex De Meester

Zeeland herinnert Tweede Kamer aan afspraak over marinierskazerne: ‘Besluit staat nog steeds’

MIDDELBURG - De Zeeuwse politiek gaat de Haagse politiek aanspreken op het besluit dat in 2012 is genomen om de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen. Vrijdag sturen Provinciale Staten een brief aan de Tweede Kamer.

Daaraan wordt nu hard gewerkt, bevestigen de fractievoorzitters Hannie Kool (CDA) en Kees Bierens (VVD). ,,Het idee is breed omarmd in het presidium", zegt Kool. ,,We hopen dat de brief Statenbreed wordt ondertekend." Vrijdag vergaderen Provinciale Staten.

Twee weken geleden wilden de Staten al een brief sturen, om staatssecretaris Barbara Visser (VVD, Defensie) om opheldering te vragen over geruchten dat de verhuizing niet doorgaat. Dat leek niet meer nodig, omdat Visser nog dezelfde dag aankondigde naar Zeeland te komen. Aangezien haar gesprek met het provinciebestuur stroef is verlopen en er steeds meer geruchten opduiken dat het besluit toch echt van de baan is, wordt nu alsnog een brief gestuurd. ,,Het is de Kamer die destijds het besluit heeft genomen”, verklaart Bierens, ,,en dat besluit staat nog steeds.” 

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 1. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 2. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.