Volledig scherm
Lachende gezichten aan het begin van het overleg, dinsdagavond in Den Haag. © ANP

‘Waar zijn de Zeeuwse Kamerleden in discussie rond marinierskazerne?’

UpdateDEN HAAG - Waar zijn de Zeeuwse Kamerleden in het debat rond de marinierskazerne. Dat vraagt dagelijks provinciebestuurder Harry van der Maas (SGP) zich af in een bericht op Twitter. 

Hij richt zijn oproep aan de André Bosman (VVD), Tobias van Gent (VVD), Joba van den Berg (CDA) en Rutger Schonis (D66). Bosman, ook via Twitter, reageert: ,,Dat is wel heel stevige taal Harry. Volgens mij is bestuur van Zeeland aan zet. Begrijp dat jullie brief aan het Kabinet hebben gestuurd. Als je wil dat ik het proces overneem hoor ik het graag!”

Het CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert heeft woensdag staatssecretaris Barbara Visser (VVD, Defensie) gevraagd om binnen een paar dagen alle informatie over de marinierskazerne naar de Kamer te sturen.

,,Openheid naar de Zeeuwen is van belang. Openheid voor de Kamer is van belang. Als we niet weten waaróm de kazerne niet naar Vlissingen kan, kunnen Zeeland en de Kamer ook niet meedenken en meewerken aan de oplossing”, aldus Van Helvert. Zijn oproep wordt ondersteund door zijn Zeeuwse fractiegenote Joba van den Berg.

Vorige week vroegen Kamerleden tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer ook al om meer openheid. SGP-Kamerlid Cris Stoffer vroeg toen ook al om de stukken die meer duidelijkheid moeten geven over de achtergrond van het dilemma waarmee het kabinet worstelt.

‘Pas als kabinet besluit heeft genomen’

Visser zei toen pas volledig openheid van zaken te kunnen geven nadat het kabinet een besluit heeft genomen: ,,En als het gaat om stukken, dan geldt uiteraard dat de Kamer die stukken zal krijgen. Maar dat doen wij als wij een besluit hebben genomen. Daarbij wordt dan een volledig dossier meegestuurd, met de stukken die aan de besluitvorming ten grondslag hebben gelegen.”

Aanleiding voor Van Helvert om opnieuw om de stukken te vragen is het stukgelopen overleg tussen Zeeland en Defensie. Dinsdagavond trokken de Zeeuwse bestuurders uit het gesprek de conclusie dat Defensie feitelijk al de stekker uit het project heeft getrokken. Stoffer reageert op Twitter: ,,Het gestuntel blijft maar doorgaan... Twee uur praten om te zeggen dat een beloofde en getekende deal niet doorgaat. Het kabinet solt met de Zeeuwse belangen.” 

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”