Volledig scherm
Op de voorgrond staatssecretaris Barbara Visser. Aan de overkant van de tafel, v.l.n.r., wethouder Albert Vader, burgemeester Bas van den Tillaar, cvdk Han Polman, gedeputeerde Dick van der Velde (staand) en dijkgraaf Toine Poppelaars. © Theo Giele

Staatssecretaris tegen Zeeuwse delegatie: Geen marinierskazerne in Vlissingen

VIDEO | UPDATE 23.28 uurDEN HAAG - Tot verbijstering van Zeeland heeft staatssecretaris Barbara Visser dinsdagavond gezegd dat Defensie geen marinierskazerne in Vlissingen wil bouwen.

De Zeeuwse bestuurders wilden nog een ultieme poging doen om het kabinet op andere gedachten te brengen. Provincie, gemeente Vlissingen en waterschap waren naar Den Haag gegaan voor overleg met Visser.  ,,Na twee uur kwam het hoge woord eruit. Bizar”, aldus commissaris van de koning Han Polman. ,,We hebben geen enkel nieuw argument gehoord. Het valt zwaar dat we het zo moeten horen.”

Burgemeester Bas van den Tillaar zei zeer aangeslagen te zijn. Wethouder Albert Vader hoopt dat het kabinet door de argumenten van Defensie prikt.

De conclusie van de Zeeuwse delegatie dat het project in Vlissingen moet worden afgeblazen, laat de staatssecretaris voor rekening van de Zeeuwen. ,,Ik heb hen alleen verteld waarom wij grote aarzelingen hebben. Binnen het kabinet nemen we het besluit.”

Han Polman over het gesprek met de staatssecretaris:

Blauwe hap

De Zeeuwse delegatie werd om 19.00 uur ontvangen op het ministerie van Defensie door staatssecretaris Barbara Visser. Ze had voor gasten de traditionele “blauwe hap” laten aanrukken. Een Indische maaltijd die doorgaans op woensdag bij de mariniers wordt geserveerd.

Volledig scherm
De 'blauwe hap'. © Theo Giele

De staatssecretaris nodigde vorige week de Zeeuwen uit om naar Den Haag te komen. Voor de provincie zijn commissaris van de koning Han Polman en gedeputeerde Dick van der Velde in Den Haag, namens de gemeente Vlissingen zijn dat burgemeester Bas van den Tillaar en wethouder Albert Vader. Dijkgraaf Toine Poppelaars is er namens het waterschap Scheldestromen. 

In 2012 viel het besluit dat de mariniers van Doorn naar Vlissingen zouden verhuizen.  In Zeeland begonnen de voorbereidingen voor de bouw van de Michiel Adriaanszoon de Ruyter Kazerne. Sindsdien hebben provincie, gemeente en het rijk al zo'n 40 miljoen euro aan voorbereidingskosten uitgegeven. Maar de laatste jaren groeit  in Den Haag de twijfel over het project. Mariniers, van hoog tot laag, en de militaire vakbonden hebben hun hakken in het zand van de Utrechtse Heuvelrug gezet en laten onophoudelijk weten tegen de verhuizing te zijn. Daarvoor vinden zij gehoor bij een aantal politieke partijen in de Tweede Kamer.

De Zeeuwse bestuurders voelen zich keer op keer overvallen door berichten in de media. Dieptepunt voor hen was het bericht dat er binnen het kabinet was gesproken over het mogelijk afblazen van het project en dat er naar alternatieve locaties voor de marinierskazerne wordt gekeken.

Zeeland wil dat de staatssecretaris volledig openheid van zaken geeft. Ze hebben geen zin om weer met een kluitje in het riet gestuurd te worden. 

In haar uitnodiging aan de Zeeuwse bestuurders herhaalde Visser haar zorgen over de personele gevolgen van de verhuizing naar Vlissingen. Ze vreest dat nog meer mariniers de dienst zullen verlaten. Anderzijds wil ze niet lichtzinnig omgaan met de afspraken die Defensie met Zeeland heeft gemaakt. Het kabinet wil uiterlijk eind maart een besluit nemen. Een werkgroep met ambtenaren van meerdere ministeries is bezig met de voorbereiding van dit besluit.

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.