Volledig scherm
Een aantal soldaten van het Korps Mariniers komt aan wal. © Defensie

Nieuw overleg over marinierskazerne tussen Den Haag en Zeeland

VLISSINGEN - Staatssecretaris Barbara Visser (VVD, Defensie) heeft de Zeeuwse bestuurders uitgenodigd voor een nieuw overleg over de marinierskazerne. Het gesprek zal volgende week in Den Haag worden gevoerd.

Het is een vervolg op het koele en stevige gesprek dat vorige week maandag in Middelburg plaatsvond tussen de staatssecretaris en de betrokken Zeeuwse overheden. In Zeeland heerst groot ongenoegen over de manier waarop de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen door haar zijn geïnformeerd. Afgelopen week groeide de irritatie nadat De Telegraaf meldde dat Defensie al in november zou hebben besloten het project in Vlissingen af te blazen.

Staatssecretaris Visser zit tussen twee vuren

Zeeuwse bestuurders eisten daarop volledige openheid van zaken van de staatssecretaris. Het kabinet kampt met ‘een dilemma’. Visser zit tussen twee vuren. Een deel van de mariniers is faliekant tegen de verhuizing van Doorn naar Vlissingen. Maar Zeeland wijst er op dat al in 2012 het besluit is genomen, afspraken zijn gemaakt en dat er al voor vele miljoenen in het project is geïnvesteerd.

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.