Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge © ANP

Minister Hugo de Jonge: 2 miljard compensatie voor Zeeland is onrealistisch

MIDDELBURG - Een compensatie van 2 miljard euro als Zeeland de marinierskazerne niet krijgt, is onrealistisch. Dat vindt vicepremier Hugo de Jonge, zelf van Zeeuwse komaf. ,,Kom op. Dat zijn toch geen bedragen, jongens”, reageert hij op de eis van de Zeeuwse D66 om de provincie 2 miljard te geven als de verhuizing van de mariniers niet doorgaat. D66 is ook regeringspartij in Den Haag.

De minister erkent dat het heel grote gevolgen heeft voor Zeeland als de verhuizing van de mariniers wordt afgeblazen. ,,We zullen daar op een goede manier met de Zeeuwen uit moeten komen.”
Het kabinet besloot jaren geleden dat de kazerne naar Vlissingen moest, maar is nu aan het terugkrabbelen. Verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser zag zich al genoodzaakt met de Zeeuwen te praten om de plooien glad te strijken. De provincie zegt dat het vertrouwen in Visser ‘is geschaad’.
Het kabinet wil uiterlijk eind maart de knoop hebben doorgehakt. Defensie vreest een leegloop bij de mariniers, omdat velen niet van Doorn naar Vlissingen willen verhuizen.

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 1. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 2. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.