Volledig scherm
Generaal Jeff Mac Mootry sprak in mei zijn zorgen uit over de verhuizing tegenover leden van de Tweede Kamer. © Theo Giele

Militaire vakbond: 'Zeeuwen willen zelf ook niet verhuizen'

MIDDELBURG - De militaire vakbond AFMP grijpt het gegeven dat tien werknemers van Delta niet naar Schiedam willen verhuizen aan in hun campagne tegen de verplaatsing van de mariniers naar Vlissingen. ,,Zeeuw niet verhuisbereid! Hopelijk gaan ze in #Zeeland nu wél begrijpen dat het niet langer normaal is om voor een baan huis en haard te verlaten'', tweette de AFMP zaterdag.

De maatschappelijke en politieke discussie over de verplaatsing van de mariniers van Doorn naar Vlissingen vormt een risico, erkent het Zeeuwse dagelijks provinciebestuur. ,,Niet zozeer voor de projectkosten, maar wel voor de beoogde baten van het MARKAZ-project voor Zeeland.'' MARKAZ staat voor Michiel Adriaanszoon de Ruijterkazerne. De provincie en gemeente Vlissingen betalen samen 18 miljoen euro mee aan het Defensieproject omdat het goed is voor de werkgelegenheid en de voorzieningen in Zeeland.

Gedeputeerde Staten schrijven dit in de driemaandelijkse rapportage over grote projecten waarbij de provincie Zeeland betrokken is. ,,Door de steun van generaal Mac Mootry (commandant van het Korps Mariniers) tegen de toekomstige verhuizing naar Vlissingen is de onrust in Doorn en in Den Haag verder toegenomen'', aldus Gedeputeerde Staten.  ,,Zowel voor Zeeland als voor Doorn als voor de projectorganisatie van Defensie/Rijksvastgoedbedrijf is spoedige duidelijkheid vanuit Den Haag gewenst. Via bestuurlijke en politieke kanalen is en wordt daarop aangedrongen.'' 

Het dagelijks provinciebestuur denkt  eind van de zomer 'meer duidelijkheid' te krijgen. Deze verwachting is gebaseerd op uitlatingen van de staatssecretaris tijdens een vergadering van de Tweede Kamercommissie voor Defensie.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement