Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie (VVD). © ANP

Marinierskazerne Vlissingen kostte tot nu toe al bijna 40 miljoen

updateDEN HAAG - Het ministerie van Defensie bekijkt waarom in de eerste helft van dit jaar mariniers voortijdig de dienst hebben verlaten vertrokken. Dit schrijft staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) in antwoord op vragen van het GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks over de mogelijkheden om het besluit om een nieuwe kazerne voor de mariniers in Vlissingen terug te draaien. GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks is ontevreden over de ontwijkende antwoorden op haar kritische Kamervragen.

Of de uitkomst van die analyse van Defensie kan leiden tot afzien van de bouw van de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne, wordt in het antwoord niet duidelijk. Maar, schrijft Visser: ,,De realiteit is dat er in 2012 een besluit is genomen dat niet zonder consequenties kan worden teruggedraaid.'' Ze doelt daarbij onder meer op de al gemaakte kosten voor het project. 

Offerte

De planning is dat de kazerne in 2022 in gebruik wordt genomen. Aan de voorbereiding van de bouw van de kazerne is tot nu toe 36,8 miljoen euro uitgeven. Zeeland heeft tot nu toe 13,8 miljoen betaald, het Rijk 23 miljoen euro. Drie bouwcombinaties zijn momenteel bezig met het maken van een offerte voor de uitvoering van het project. Visser houdt er rekening mee dat bij het annuleren van de bouw aan deze bouwconsortia een vergoeding voor de gemaakte kosten moet worden betaald.

Quote

De realiteit is dat er in 2012 een besluit is genomen dat niet zonder consequen­ties kan worden terugge­draaid.'

Staatssecretaris Barbara Visser

Binnen het Korps Mariniers bestaan grote bezwaren tegen de verhuizing naar Vlissingen. Het korps heeft nu zijn thuisbasis in het Utrechtse Doorn. De sociale gevolgen wegen hierbij het zwaarst, maar er wordt ook getwijfeld aan de oefenmogelijkheden in Zeeland. Visser geeft toe dat een aantal oefenlocaties voor de mariniers, zoals Texel en de Harskamp, vanuit Doorn gemakkelijker bereikbaar zijn dan vanuit Vlissingen. Met de medezeggenschapscommissie van Defensie is de staatssecretaris in gesprek over wat er in Vlissingen aan faciliteiten nodig is. Verder onderhandelt Defensie met eigenaren van terreinen, gemeenten en de provincie Zeeland over medegebruik. Voor een aantal terreinen zijn al contracten afgesloten. 

Strandseizoen

Het broed- en strandseizoen levert volgens staatssecretaris Visser geen beperkingen op voor de trainings- en oefenmogelijkheden op het 70 hectare grote kazerneterrein zelf.

De Tweede Kamer houdt komende donderdag een debat over de marinierskazerne. 

GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks is ontevreden over de ontwijkende antwoorden op haar kritische Kamervragen over de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen, die staatssecretaris Visser van Defensie donderdagavond naar de Kamer stuurde.

Quote

De beantwoor­ding is een slag in het gezicht van de mariniers die op een serieuze reactie van de staatsse­cre­ta­ris hadden gehoopt.

Isabelle Diks, GroenLinks

Diks noemt het teleurstellend dat veel cruciale vragen onbeantwoord blijven en het kazerneproject uit dreigt te lopen op een fiasco. “De beantwoording is een slag in het gezicht van de mariniers die op een serieuze reactie van de staatssecretaris hadden gehoopt. Het plan van oud-minister Hillen om de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen te verhuizen, dreigt honderden miljoenen meer te gaan kosten dan begroot. Bovendien is uit de antwoorden van de staatssecretaris niet af te leiden dat er in Vlissingen een marinierskazerne zal komen die in de praktijk fit for purpose zal zijn. Dat was nu juist de reden voor de hele operatie,” stelt Diks.

Alternatieve scenario's

GroenLinks had gevraagd om alternatieve scenario’s door te laten rekenen, maar de staatssecretaris gaat hier niet op in. “Ik moet helaas constateren dat mijn vragen over de alternatieve opties, zoals renovatie van de marinierskazerne in Doorn of nieuwbouw van een ander multidisciplinair complex in Vlissingen, niet beantwoord zijn. Zolang de Kamer geen eerlijk beeld wordt gegeven van serieuze alternatieven en de dreiging van enorme kostenoverschrijdingen, totale leegloop bij het korps mariniers en een onvolwaardige kazerne in Vlissingen niet zijn weggenomen, keert GroenLinks zich tegen deze onzalige verhuizingsplannen,” aldus Diks.

De complete brief van de staatssecretaris is hier te lezen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Perry Kentin had Zeeland bijna verlaten: ‘Mijn zwemspullen liggen altijd op de achterbank’
    PREMIUM
    Werken in Zeeland

    Perry Kentin had Zeeland bijna verlaten: ‘Mijn zwemspul­len liggen altijd op de achterbank’

    GOES - Vakanties gaan altijd te snel voorbij. Voor je het weet, sta je weer in de rij van de koffieautomaat. En verdwijnt dat relaxte gevoel als sneeuw voor de zon. Toch hoeft dat niet. Ondernemer Perry Kentin (43) uit Goes bouwt dagelijks een relaxmomentje in. ,,Mijn zwemspullen liggen altijd op de achterbank van de auto. Dat is het mooie van Zeeland. Je kunt overal wel een duik maken.”