Volledig scherm
Het terrein bij Ritthem waar de nieuwe marinierskazerne moet komen. © PZC

Lot marinierskazerne in handen van de Tweede Kamer

UpdateVLISSINGEN - Er wordt geen stap meer gezet voor de bouw van een nieuwe marinierskazerne in Vlissingen voordat de Tweede Kamer er in november mee akkoord gaat.

Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser (VVD, Defensie) vrijdag aan de Tweede Kamer. Tegen de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen is veel verzet, vooral van mariniers zelf. De politieke druk op de staatssecretaris om het plan af te schieten, neemt toe.

 Uitstel

Opnieuw stelt de staatssecretaris het bouwrijp maken van de grond bij Ritthem uit. Om te zorgen dat er geen dingen gebeuren die niet meer kunnen worden teruggedraaid, is het voorbereidende werk opgeschort tot 1 januari. Oorspronkelijk zou het werk op 25 juni beginnen, maar dat werd niet gehaald omdat er nog veel vragen en onzekerheden waren. Vorige maand werd oktober nog genoemd als startdatum van het voorbereidende werk.

Visser stelt het werk om twee redenen uit. Allereerst praat de Tweede Kamer op 5 november over de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen. In de Kamer leven veel vragen over de voorgenomen verhuizing. Daarom heeft de Kamer de staatssecretaris gevraagd geen onomkeerbare stappen te zetten.

Het opschorten van de werkzaamheden heeft niet alleen te maken met de kritische houding van de Tweede Kamer. De staatssecretaris moet ook nog om de tafel met de medezeggenschap. Deze zomer werd Visser op haar vingers getikt vanwege het gebrek aan inspraak van de mariniers. Als de werkzaamheden nu zouden beginnen zou dat het overleg frustreren.

Later klaar

Visser schrijft de Kamer dat ondertussen wordt overlegd of de bouwplannen moeten worden aangepast. Ze waarschuwt dat de marinierskazerne later in gebruik zal worden genomen. Ook overlegt Visser met de consortia van bedrijven over een passende vergoeding van de kosten vanwege het opschorten van de werkzaamheden.

Het is niet voor het eerst dat de oplevering van de kazerne wordt uitgesteld. In de allereerste plannen zou de kazerne in 2019 al in gebruik moeten worden genomen. Dat is tussentijds meer keren uitgesteld. De laatst genoemde datum voor ingebruikname is 2022. Maar nu schrijft Visser dus dat de ingebruikname wederom later zal zijn.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement