Volledig scherm
© Theo Giele

Kazerne: afspraak is afspraak; PVV vreest voor afblazen project

MIDDELBURG - De provincie Zeeland is het volstrekt oneens met uitspraken van de politieke top van Defensie dat het besluit om een kazerne voor de mariniers in Vlissingen te bouwen nog is terug te draaien.

,,Het point of no return is al in 2012 bereikt, toen wij deze afspraak maakten", zei gedeputeerde Carla Schönknecht (VVD) donderdagavond tegen de Statencommissie Economie. Die was in een extra vergadering bijeengekomen om de laatste ontwikkelingen rond het project Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne te bespreken. Vorige week zei minister Ank Bijleveld (CDA) dat er geen sprake was van een onomkeerbaar besluit. Maar de provincie heeft vanuit het ministerie nog geen enkele mededeling gekregen dat de bouw van de marinierskazerne ter discussie zou staan. In de Abdij gaat men ervan uit dat het project gewoon doorgaat.

Protest

Vanuit kringen van de mariniers, tot en met de commandant, en militaire vakbonden klinkt protest tegen de voorgenomen verhuizing van het elitekorps van Doorn naar een nieuwe kazerne in Vlissingen. Schönknecht relativeerde deze kritiek. ,,Mensen die het ergens niet mee eens zijn hoor je altijd beter dan voorstanders.''

De mariniers komen naar Zeeland. Afspraak is afspraak. De ene na de andere partij in de Statencommissie Economie bezwoer dit. Alleen de PVV was een dissonant in het koor. Roland de Wit benadrukte dat de PVV Zeeland weliswaar voorstander is van de bouw van de kazerne in Vlissingen, maar dat hij uit Den Haag zorgelijke geluiden hoort. ,,Ik ben er de afgelopen dagen van overtuigd geraakt dat het een gelopen race is. Die marinierskazerne komt er naar mijn beleving niet. Laten we daarom redden wat er te redden valt.'' De Wit beriep zich op betrouwbare bronnen. Welke bronnen wilde hij niet zeggen, ondanks aandringen van andere commissieleden.

Emotie

Tegen de emotie van mensen die niet willen verhuizen is het lastig redeneren, constateerden de commissieleden. Volgens Schönknecht ligt de bal bij Defensie om haar personeel te overtuigen dat Zeeland de juiste keuze is.

De hele commissie, inclusief de PVV, stelde zich eensgezind op achter Schönknecht. Er is waardering voor haar strijdvaardige houding. Volgens Goos Roeland (SGP) is er geen reden voor paniek; niet zielig doen, maar zelfbewust optreden.

Alle partijen namen zich voor om hun vertegenwoordigers in de Tweede Kamer te wijzen op de Zeeuwse belangen. Op 21 juni spreekt de Kamer over de marinierskazerne. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement