Volledig scherm
Het terrein bij de Vlissingse Havenweg licht vol met chemisch afval. © Google Streetview

Grond nieuwe marinierskazerne Vlissingen ernstig vervuild; Defensie was op de hoogte

UpdateDe grond waar de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen op gebouwd moet worden is ernstig vervuild met chemische stoffen. Dat melden EenVandaag en Follow the Money op basis van eigen onderzoek. Volgens hen wist Defensie dit, maar maakte het departement het niet bekend aan de mariniers.

Het ministerie van Defensie en de provincie Zeeland zijn sinds 2011 op de hoogte van deze verontreinigingen maar verzuimde dit te melden aan het Korps mariniers, de vakbonden of leden van de Tweede Kamer.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Update: 'Defensie krijgt schoon terrein voor marinierskazerne'

Milieuwetgeving

Uit de rapportages van het ministerie van Defensie en de provincie Zeeland komt een beeld naar voren van een gebied waar jaren lang een oogje toe is geknepen als het gaat om bodem en milieuwetgeving. In de documenten staat dat chemiereuzen, mijnbouwbedrijven en aluminiumproducenten jarenlang op het terrein hun afval hebben gestort. 

Bodemonderzoek

Dat er onder meer koper, lood en cyanide in de grond zit, blijkt uit bodemonderzoek dat is gedaan nadat het besluit van het ministerie in 2012 om de mariniers te verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Defensie en de provincie Zeeland wisten van de zware vervuiling, maar meldden dat niet aan de Tweede Kamer, de vakbonden en het Korps Mariniers.

De marinierskazerne moet verhuizen van Doorn naar Vlissingen en daar zijn de mariniers op z'n zachtst gezegd niet blij mee. Het terrein vinden ze niet geschikt, hun familie verhuist liever niet mee naar Zeeland en de vergunningen zouden niet rond zijn.

Volledig scherm
De marinierskazerne in het Utrechtse Doorn. De marinierskazerne verhuist naar Vlissingen, tot grote onvrede van de mariniers zelf. © Sem van der Wal

Opheldering

De Tweede Kamer wil opheldering van het ministerie van Defensie. ,,Dit zaakje stinkt", twittert John Kerstens van de PvdA. Hij stelt net als de PVV Kamervragen over de zaak. Salima Belhaj (D66) wil dat staatssecretaris Barbara Visser 'zo snel mogelijk duidelijkheid' geeft. ,,Dit klinkt niet goed." Ook CDA'er Hanke Bruins Slot wil 'snel opheldering' en weten hoe groot de vervuiling is.

De mariniers moeten van Doorn naar Vlissingen verhuizen. Daar bestaat binnen het korps veel weerstand tegen. Een deel van de Kamer (GroenLinks, PVV, D66) steunt de mariniers en wil dat het plan van tafel gaat. In de discussie in de Kamer speelde bodemvervuiling de afgelopen jaren geen rol.

Ook militairen vakbonden willen weten hoe het zit. ,,Defensie heeft weer wat uit te leggen", aldus VBM. Marc de Natris van vakbond GOV/MHB wil weten wie de kosten voor de sanering gaat dragen. Hij is 'verrast' door de berichten over ernstige vervuiling.

  1. Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’
    LIVE TWITTER

    Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’

    Mark de G. (41) uit Zwolle staat vandaag onder grote publieke belangstelling voor de rechter. De G. wordt er van verdacht zijn kameraad Deniz Guldogdu (38) te hebben omgebracht. Hij zaagde zijn lichaam volgens het OM een dag na de moord in stukken, stopte het in zakken en verborg het in de kruipruimte van zijn woning. De G. wordt ook verdacht van het stelen van 1500 euro van het slachtoffer en van verboden wapenbezit.