Volledig scherm
Mariniers tijdens een training op de kazerne in Doorn. © ANP XTRA

Defensie informeert Kamer over kosten Marinierskazerne

UPDATEDEN HAAG - Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) komt nog voor het zomerreces met een overzicht van de begrote kosten van de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen. Dit overzicht zal vertrouwelijk aan de Kamer worden verstrekt.

Die toezegging deed Visser donderdagmiddag tijdens in het overleg met de Kamercommissie Defensie. Sinds zes jaar geleden de Kamer besloot de mariniers naar Vlissingen te verhuizen is er wel het een en ander veranderd, zei Visser. Na de zomer volgt een analyse van de reden van vertrek van mariniers uit de krijgsmacht. Dan praat de Tweede Kamer verder over de verhuizing van de mariniers.

Visser herhaalde enerzijds dat de Tweede Kamer in 2012 het besluit heeft genomen een kazerne voor de mariniers in Vlissingen te bouwen. ,,Dat besluit voeren wij nu uit. We kunnen niet zomaar stoppen'', reageerde ze op een vraag van Isabelle Diks (GroenLinks) of er geen pauze kan worden ingelast.  

Anderzijds herhaalde de staatssecretaris dat het project pas in juli 2019 wordt gegund. Drie aannemerscombinaties zijn bezig met het maken van een offerte voor de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne die aan de Buitenhaven in Vlissingen moet komen. Stopzetten van het project heeft wel een prijs, waarschuwde Visser de Kamerleden.

GroenLinks en de PVV vroegen in eerste instantie om een nieuw onderzoek van de de Rekenkamer naar de kosten, maar namen genoegen met de toezegging voor het financiële overzicht. Ook andere fracties hebben behoefte aan meer duidelijkheid over kosten en de gevolgen van de verhuizing voor de sterkte van het Korps Mariniers.

De Rekenkamer heeft al eerder kritiek geuit op de financiële onderbouwing van het project Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne. Eind 2012 stelde de Rekenkamer dat het besluit rammelde.

Tijdens het overleg sprak alleen 50-Plus zich onomwonden uit voor uitvoering van het besluit om de mariniers in Vlissingen te vestigen. ,,Zeeland is niet de slechtste plek om je te vestigen'', aldus Henk Krol die niet gelooft dat mariniers alleen vanwege de verhuizing naar Vlissingen het korps zouden verlaten.

De regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie - de laatste was niet eens aanwezig bij het overleg - hielden hun kruit droog in het debat. De vierde coalitiepartner D66 heeft bij herhaling de verhuizing naar Vlissingen een slecht besluit genoemd. Kamerlid Salima Belhaj zei dat het ging om een afweging tussen de belangen van mensen, de kosten en politieke betrouwbaarheid. ,,Wij moeten hier op een zakelijke manier naar kijken. Hoe pijnlijk dat ook is voor de mensen in Zeeland en in Vlissingen.''

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement