Volledig scherm
Tol betalen voor de Westerscheldetunnel. © Marcelle Davidse

‘Compenseer Zeeland door de Westerscheldetunnel tolvrij te maken’

VLISSINGEN - Het kabinet moet Zeeland compenseren door te investeren in de bereikbaarheid van de provincie. Dat kan door ervoor te zorgen dat de Westerscheldetunnel tolvrij wordt.

Evert Meijers, universitair hoofddocent stedelijke en regionale ontwikkeling aan de Technische Universiteit Delft, betoogt dat zaterdag in Trouw. Nu de marinierskazerne aan Vlissingen voorbij dreigt te gaan, moeten Zeeland ‘zich ter compensatie niet laten afschepen met een paar banen hier en daar’.

Hét probleem van Zeeland is de bereikbaarheid, schrijft Meijers: lange treinreis, cruciale wegverbindingen die eenbaans zijn, weinig investeringen van het Rijk. ,,Een verbetering van de verbindingen met de Randstad, Brabant en Vlaanderen brengt een veelvoud aan extra banen binnen bereik.”

Welkome oppepper

Als ‘grootste pijnpunt’ noemt hij de tol voor de Westerscheldetunnel. Het Rijk zou de NV Westerscheldetunnel moeten compenseren tot het bedrag dat nodig is voor onderhoud, beheer en afbetaling. ,,Een maatregel die niet alleen de arbeidsmarkt en economie van Zeeland een welkome oppepper geeft, maar ook een einde maakt aan het wijdverbreide ongenoegen over de als onrechtvaardig ervaren tolheffing.”

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.