Volledig scherm
Archieffoto: mariniers in de binnenstad van Vlissingen. © Ernst Jan Rozendaal

CDA in de Kamer is ‘verontwaardigd’ over kwestie marinierskazerne

DEN HAAG - Het CDA in de Tweede Kamer is ‘met Zeeland verontwaardigd over de gang van zaken rondom de marinierskazerne in Vlissingen’. De fractie van de christen-democraten zegt te begrijpen dat het vertrouwen in Zeeland in de rijksoverheid ver te zoeken is.

,,In elk deel van Nederland moet de regering werken aan zaken die ertoe doen: onderwijs, wonen, zorg, werk, infrastructuur en kwaliteit van leven", aldus de regeringspartij in een verklaring. ,,Dat geldt ook voor Zeeland. Het CDA eist van het kabinet dat het snel met meer duidelijkheid komt in samenspraak met de provincie en niet over haar rug heen.”

'De bal ligt bij het kabinet’

Het is de taak van het kabinet om het vertrouwen snel te herstellen, vindt het CDA. ,,Het welzijn, de welvaart en de positie van Zeeland aan de ene zijde en een goede marinierskazerne die voldoet aan de eisen van de toekomst aan de andere zijde, zijn beide van belang. Het kabinet zal dan ook met gedragen oplossingen moeten komen. Daarbij moet er rekening worden gehouden met de toekomst en het belang en de inwoners van de regio.”

Het kabinet heeft vrijdag gezegd uiterlijk eind maart de knoop door te hakken.

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.