Blauwe hap smaakt Zeeuwen als galgenmaal voor marinierskazerne

VideoDEN HAAG – De ‘blauwe hap’ moet als een galgenmaal hebben gesmaakt voor de Zeeuwse politici die dinsdagavond bij staatssecretaris Barbara Visser aanschoven voor overleg over de marinierskazerne. Of als een wrange grap, want de blauwe hap is legendarisch bij de mariniers. Defensie bepaalt wat er waar geserveerd wordt. Uit de woorden van Visser maakte de Zeeuwse delegatie op dat Defensie de verhuizing van de mariniers van Doorn naar Vlissingen niet meer ziet zitten.

De tafel is keurig gedekt, een damasten tafellaken, dito servetten en een keurig naamkaartje voor alle aanwezigen. Alleen de kaarsen ontbreken. De ontvangst is in het chique monumentale pand van het ministerie van Defensie aan het Plein in Den Haag, waar de lichtjes van de feestdagen nog in de bomen hangen. Staatssecretaris Visser heeft alles uit de kast gehaald om de mannen uit Zeeland mild te stemmen, ondanks de kille ontvangst die haar twee weken eerder in Middelburg ten deel was gevallen.

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”