‘Eén van grote animatoren in Zeeuwse sport is heengegaan’

POLL/VIDEOVLISSINGEN - Met Lein Lievense is één de grote animatoren binnen de Zeeuwse sport heengegaan. Dat zei Cor Muller donderdagavond in reactie op het overlijden van de organisator van de Kustmarathon.

Muller, die zelf ook nooit stil zit, heeft ,,bijzonder veel waardering” voor wat Lievense gedaan heeft. ,,Nog voor de Kustmarathon er was, speelde ik met een soortgelijk idee. Het verschil was: ik had nooit het lef om zo’n wedstrijd op te zetten, maar hij wel. Hij deed het gewoon.”

Poll

Lein Lievense verdient een standbeeld

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
2707 stemmen

Als dank liet de inwoner van Renesse, die later nog wel de Wandelmarathon opzette en groot maakte, een standbeeld van een marathonloper maken. Dat staat al lange tijd aan de boulevard van Zoutelande. ,,Ik ben nog steeds blij dat ik dat gedaan heb. Het zal een blijvende herinnering zijn aan het levenswerk van Lein.”

Muller, die al op leeftijd is, kan er met zijn hoofd nog niet bij dat Lievense overleden is. ,,Het was zo’n robuuste man en hij stond midden in het leven. Dat zo’n ziekte hem er dan onder krijgt... Vreselijk.”

Zwalkende atleet

Erwin Harmes noemt Lein Lievense ,,een heel lieve man”. Hij keek volgens de Middelburger naar iedereen om en heeft veel betekend voor de sport. ,,Hij heeft hier echt iets neergezet.”
Harmes leerde Lievense kennen toen hij in 2007 zijn debuut maakte in de Kustmarathon. Het meeste zal hem de editie van 2015 bijblijven. Toen ondersteunde Lievense de zwalkende atleet in de laatste 100 meter, zodat hij nog derde werd. Harmes: ,,Samen met André Stroo tilde hij me op en hielp hij me over de finish. Dat zal ik altijd blijven herinneren.”

Volledig scherm
Lein Lievense en zijn echtgenote Lenie werden in december benoemd tot ereburgers van Zoutelande. Rechts burgemeester Van der Zwaag van Veere. © Ruben Oreel

Heel heftig

Monique Verschuure heeft een dubbel gevoel bij het overlijden van Lievense. De atlete uit Yerseke zag hem in de laatste maanden hard achteruit gaan en dus is ze blij dat aan de lijdensweg een einde is gekomen. ,,Maar het blijft heel heftig.”

De nummer twee van de recente Kustmarathon heeft gezien dat hij heel sterk was tijdens zijn ziekte. ,,Hij had zijn zinnen gezet op het meemaken van een aantal momenten en haalde die allemaal: de Kustmarathon zelf, de uitreiking van het marathonboek, de geboorte van zijn kleinkind, zijn verjaardag, oud en nieuw... Als Lein iets in zijn hoofd had, dan ging dat er niet meer uit. Dat had hij al als organisator en in de laatste maanden trok hij dat door.”

Volledig scherm
Beeld uit de Kustmarathon van 2015. Erwin Harmes krijgt in de laatste 100 meter hulp van Lein Lievense (rechts) en André Stroo. © Ruben Oreel
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement