Volledig scherm
Mannen en vrouwen gehuldigd. © Roeland van Vliet

Winst voor Vlissingers Tim Pleijte en Samantha Luitwieler in Kustmarathon

BURGH-HAAMSTEDE - De Kustmarathon is zaterdag voor de tweede maal gewonnen door Vlissinger Tim Pleijte. Na de flater van de Marokkaan Redouan Nouini - hij zat in de Brabantse plaats Zeeland in plaats van de provincie en deed dus niet mee - lag min of meer de rode loper voor hem uit. Ook bij de vrouwen won een Vlissinger, Samantha Luitwieler, met een parcoursrecord.

Volledig scherm
Tim Pleijte © PZC

Pleijte, in 2016 al de nummer één in Zoutelande, zat lange tijd in een groepje met Erwin Adan, Huub van Noorden en Tim van den  Broeke (haas voor de eerste 15 kilometer). Zo’n 20 seconden voor hen uit liep Middelburger Erwin Harmes, die voor een solorace koos. Pleijte won in een tijd van 2.33.30 uur.

Na 25 kilometer veranderde het wedstrijdbeeld. Pleijte en Adan achterhaalden Harmes en staken hem voorbij. De twee koplopers - trainingsmaten - bleven 5 kilometer bij elkaar. Toen versnelde Pleijte en kon zijn Koudekerkse atleet, mede vanwege kramp, niet volgen. Maar hij sloot even later toch weer aan.

In de resterende kilometers langs de Walcherse kust nam Pleijte tóch weer afstand en toen was het gedaan met het verzet van Adan. De eindtijd van de winnaar was 2.33.14. Voor Adan betekende de tweede plaats zijn eerste podiumplaats in Zoutelande. Ralph Wiessner uit Vlissingen werd derde. “Veel mooier dan dit ga je het niet meer krijgen", zegt hij.

Vrouwen

Ook bij de vrouwen kreeg de Kustmarathon een Vlissingse nummer één. Samantha Luitwieler stuntte met de eindzege in Zoutelande.  Haar eindtijd was: 2.50.25, een parcoursrecord.

Volledig scherm
Samantha Luitwieler © PZC

Dat de 32-jarige Luitwieler, vorig jaar vierde, de beste Zeeuwse werd, lag in de lijn der verwachting. De Vlissingse won afgelopen maanden het Zeeuwse stratenloopcircuit, de 15 van Wolphaartsdijk en de Kustloop. Maar dat ze de race van Burgh naar Zoutelande won,  was zeer verrassend.

Aanvankelijk lag Luitwieler derde achter Mireille Baart en Hinke Schokker. Rond de 20ste kilometer haalde ze Schokker in en daarna kwam ze ook bij Baart. En ook haar liet de Zeeuwse achter zich.

Baart was de Nederlands kampioene van 2017. Daarna raakte ze geblesseerd aan haar voet en kon ze amper lopen. Met fitnessapparaten hield ze haar conditie op peil. De Kustmarathon was weer haar eerste optreden op een afstand van 42,195 kilometer.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement