Volledig scherm
Gereformeerde Gemeente in Kruiningen © PZC

Nieuwe rechtszaak over ruzie bij Gereformeerde Gemeente Kruiningen

KRUININGEN - De rechter zal zich waarschijnlijk nog een keer moeten uitspreken over het conflict binnen de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen. Voormalig diaken en kerkenraadslid Henk Jansen heeft een kort geding aangevraagd, omdat hij vindt dat de kerkenraad het vonnis van twee maanden geleden niet heeft uitgevoerd.

In dat vonnis bepaalde de rechtbank in Middelburg dat alle tuchtmaatregelen tegen Jansen moesten worden teruggedraaid en dat geen mededelingen meer gedaan mochten worden over de vermeende overtreding van het zevende gebod (gij zult niet echtbreken). 

poll

Burgemeester moet bemiddelen in kerkrel

  • Eens (22%)
  • Oneens (78%)
2764 stemmen

Dat laatste slaat op de vermeende ontucht die Jansen zou hebben gepleegd met z’n nicht. In een verklaring die de familie Jansen onlangs heeft verspreid, staat dat de kerkenraad zich daar niet aan heeft gehouden. ,,Er is sprake van smaad en laster’’, valt te lezen in de brief.

Kort geding eind augustus

Ook weigert de kerkenraad volgens Jansen een groot aantal belangrijke documenten te verstrekken, waartoe zij volgens het kerkrecht wel verplicht zou zijn. Het kort geding dient waarschijnlijk eind augustus. ,,Maar ik hoop dat we voor die tijd nader tot elkaar zijn gekomen en het niet meer nodig is'', stelt broer Piet Jansen, die het woord voert namens de familie.

Advocaat Peter den Boef, die de kerkenraad en dominee Gerrit Bredeweg bijstaat, ontkent de aantijgingen. ,,Het vonnis van de rechter is volledig uitgevoerd’’, stelt hij.

Volledig scherm
Het gebouw van de Gemeente in Kruiningen © PZC

De Gereformeerde Gemeente in Kruiningen is in twee kampen verdeeld door een conflict tussen dominee Bredeweg en oud-diaken en kerkenraadslid Henk Jansen. Dat heeft zelfs geleid tot een handgemeen tussen enkele leden. Mede daardoor heeft de politie onlangs extra gesurveilleerd tijdens de diensten op zondag.

'Overspel met nicht'

De problemen begonnen toen Jansen eind vorig jaar kritiek uitte op de werkwijze van dominee Bredeweg. Dat leidde tot het vertrek van Jansen uit de kerkenraad. Een dag later kreeg hij plots te horen dat hij overspel zou hebben gepleegd met zijn nicht. Dat zou hij in 2014 zelf hebben bekend in een gesprek met de predikant en enkele ouderlingen. Jansen en zijn nicht ontkennen dit.

Desondanks werd de voormalige diaken voor drie maanden de toegang tot het Heilig Avondmaal ontzegd. Ook kreeg hij stille censuur opgelegd, een zware tuchtmaatregel. De rechter bepaalde later dat deze maatregelen moesten worden teruggedraaid. De kerk tekende geen beroep aan.

Lees ook

Burgemeester roept op tot respect in kwestie kerkrel Kruiningen
Dominee in Kruiningen treft afluisterapparatuur aan onder zijn auto
Conflict binnen kerk in Kruiningen leidt tot extra surveillances door de politie
Kerkenraad Kruiningen ziet af van hoger beroep in zaak vermeend misbruik
Kerk Kruiningen buigt niet voor corrigerende tik
Kort geding tegen Gereformeerde Gemeente wegens 'valse beschuldiging'

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement