Volledig scherm
© Thinkstock

Monnikenwerk: Gelukkig niet in Kruiningen

blogGisteren hebben heel veel meesters en juffen in het basisonderwijs hun werk een dag stilgelegd. Ze hebben aandacht gevraagd voor de enorme werkdruk waarmee zij te kampen hebben en de hoogte van hun salarissen. Bij de Comrieschool in Kruiningen gingen de deuren echter gewoon open. Staken is geen machtsmiddel waar mensen binnen het reformatorisch onderwijs naar grijpen. Daar ben ik voor Kruiningen betreft blij om. 

Het rommelt namelijk in Kruiningen. Om een lang verhaal kort te maken, het botert er niet tussen een predikant van de gereformeerde gemeente en een inmiddels 'oud' lid van de kerkenraad. Partijen treffen elkaar met enige regelmaat voor de rechter. De situatie doordesemt de bevindelijk gereformeerde samenleving ter plekke. Zozeer dat ouders van gezin A liever niet hebben dat de kinderen spelen met die uit gezin B. De leerkrachten van de basisschool zetten de kinderen echter fijn samen aan het werk of in de zandbak. Ongeacht de partij die hun ouders in het conflict kiezen. Misschien geeft deze 'bijkomende taak' inzicht in alledaagse strubbels waardoor de werkdruk in het onderwijs toeneemt: docenten zijn geroepen tot het oplossen van talloze maatschappelijke problemen. De juf in Kruiningen is vredestichter die de kinderen leert dat God de zon doet opgaan over alle mensen.

Ernstige gevolgen

Wanneer in reformatorische kring dingen uit de hand lopen, kan dat ernstige gevolgen hebben. Generaties lang zelfs. Een voorbeeld: in 1927 is er in Yerseke een moord gepleegd op een Bartel Marinus Biersteker. Het was in de tijd dat dominee Kersten (jawel, de bekende grondlegger van de SGP) naar Rotterdam werd beroepen, maar nog wel bij de gereformeerde gemeente in Yerseke betrokken was. Hij heeft ook de uitvaartdienst van Biersteker verzorgd. Voor de moord is nooit iemand veroordeeld, maar er was wel een verdachte. Die verdachte, Andries R., werd een half jaar in Middelburg in voorarrest gehouden en bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. De kerkenraad van de gereformeerde gemeente wilde met hem in gesprek en vond dat het van wijsheid zou getuigen als hij berouw betoonde. Of dat is gebeurd vertelt de historie niet. Wel is bekend dat toen hij na dat gesprek naar buiten kwam hem een menigte wachtte die hem wilde lynchen. De man ontkwam door bij (schoon-)familie binnen te vluchten. De politie bracht hem vervolgens naar verwanten in Brabant. De gemeenschap was en bleef verdeeld. Tot ver in de vorige eeuw was het ondenkbaar dat leden van de families van de vermoorde en verdachte elkaar maar de hand zouden schudden.

In Kruiningen is er geen sprake van moord- en doodslag, maar er zijn wel scheuren in de bevindelijk gereformeerde samenleving te ontwaren. Er wordt gedacht in wij en zij en over gelijk hebben en gelijk krijgen. Laat ik maar duidelijk zijn. Ik kies partij: voor de juf die doorwerkt. Wat mij betreft mag haar salaris omhoog en haar werkdruk omlaag.

 1. Normale mensen
  MONNIKENWERK

  Normale mensen

  Afgelopen woensdag was ik te gast bij het Calvijncollege. Een school, waarvan het vmbo in Krabbendijke zich sinds kort ook excellent mag noemen. Ik mocht er even dollen met leerlingen uit examenklassen vwo tijdens een miniconferentie 'Studie ... succes!' Als je als serieuze jongere in Amsterdam, Leiden of Maastricht gaat studeren dient zich vroeg of laat de vraag aan: "en jij vindt dat normaal"?" Je zou er bij voorbaat al over kunnen liggen tobben. Hoe normaal ben je als reformatorische jongere?
 2. Monnikenwerk: Begrip kweken
  MONNIKENWERK

  Monnikenwerk: Begrip kweken

  De voorzitter van Kerk in Actie Goes, Gert van der Slikke, heeft ambitie. Oktober 2017 vroeg Kerk in Actie landelijk om aandacht voor kerken in het Midden-Oosten. Wiens aandacht erdoor getrokken werd kon het niet ontgaan dat religie in dit werelddeel zeker ook gaat over wrijving en conflict: christenen in de knel, maar ook moslims op de vlucht voor geradicaliseerde geloofsgenoten. En dan de joden in het land Israël met een hoofdstad die door verschillende gelovigen als religieus centrum wordt geclaimd... "

blogs