Volledig scherm

Kort geding tegen Gereformeerde Gemeente wegens 'valse beschuldiging'

MIDDELBURG – Een inwoner van Kruiningen klaagt de Gereformeerde Gemeente Kruiningen aan omdat hij vindt dat hij onterecht wordt beschuldigd van seksueel contact met een nicht. De man eist dat vanaf de kansel verkondigd wordt dat hij geen seksueel misbruik maakte van haar. Ook moet de kerkenraad publiekelijk erkennen dat er fout is gehandeld.

De man spant een kort geding aan omdat het niet lukt via de kerkelijke weg tot een oplossing te komen. Volgens zijn verweerschrift sprak hij eind vorig jaar als kerkenraadslid predikant Gerrit Bredeweg aan. Want het gevoerde beleid van deze dominee zou niet in overeenstemming zijn met de Bijbel. Tijdens dat gesprek eiste de dominee, aldus het verweerschrift, dat de inwoner zich onvoorwaardelijk zou committeren aan het pastorale beleid of zou stoppen als kerkenraadslid. Dat was voor de man reden per direct zijn functie neer te leggen

De volgende dag zou de dominee hem ‘volkomen onverwacht’ hebben beschuldigd van het misbruik. Volgens het verweerschrift handelde de dominee daarmee tegen de regels van de kerk. En vervolgens zou de kerkenraad ook tegen die regels hebben gezondigd door allerlei officiële procedures te negeren. Zo is er geen onpartijdig onderzoek geweest, aldus het verweerschrift. De bewuste nicht zou in een brief ook verklaard hebben dat er geen seksueel misbruik heeft plaats gevonden. Door zich niet neer te leggen bij de beslissingen van de dominee en de kerkenraad wordt de man nu ook beschuldigd van ongehoorzaamheid.

Advocaat Peter den Boef erkent namens de Gereformeerde Gemeente dat er aanstaande dinsdag een kort geding dient tegen zijn cliënt. Maar hij stelt ook dat de Gemeente vindt dat het gaat om een aangelegenheid die binnen de kerk moet worden afgehandeld. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement