Volledig scherm
De kerk van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen. © Monnikenwerk

Kerkrel Kruiningen: politie heeft even andere prioriteiten dan een apparaat onder een auto

KRUININGEN  - Op z'n vroegst volgende week komt er duidelijkheid over de mogelijke afluister- en/of volgapparatuur die onder de auto van dominee Gerrit Bredeweg van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen is aangetroffen. Dat zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage.

,,We gaan het zeker onderzoeken'', stelt hij. ,,Maar het is bij ons niet bovenop de stapel beland. We hebben in Brabant twee schietincidenten gehad en die krijgen op dit moment prioriteit. En er zijn nog wel meer zaken waar we aan werken.'' Volgens Uytdehage is nog altijd door niemand aangifte gedaan.

Ook deze kwestie verdeelt het dorp in twee kampen. Een deel van de inwoners wijst met de beschuldigende vinger naar de familie Jansen, maar er zijn ook mensen die suggereren dat het kamp van de dominee de vondst van de apparatuur in scene heeft gezet om de familie Jansen zwart te maken. De familie zelf zegt niets met de zaak te maken te hebben.

Overspel

De kerk is in tweeën gescheurd door een ruzie tussen voormalig diaken en kerkenraadslid Henk Jansen en dominee Bredeweg. Jansen stelde het functioneren van de dominee eind vorig jaar aan de orde, waarna hij zelf werd beschuldigd van het plegen van overspel met zijn nicht. Hem werden vervolgens enkele tuchtmaatregelen opgelegd. De rechter oordeelde twee maanden geleden dat de kerk dat niet had mogen doen.

De afgelopen weken liep het behoorlijk uit de hand in Kruiningen. Er vielen klappen tussen kerkleden onderling, de politie voerde extra surveillances uit rondom de diensten en de dominee vond volgens zijn advocaat na een anonieme tip apparatuur onder zijn auto. De advocaat vermoedt dat het om afluister- en/of volgapparatuur gaat.

Lees ook:

- Burgemeester roept op tot respect in kwestie kerkrel Kruiningen
- Dominee in Kruiningen treft afluisterapparatuur aan onder zijn auto
- Conflict binnen kerk in Kruiningen leidt tot extra surveillances door de politie
- Kerkenraad Kruiningen ziet af van hoger beroep in zaak vermeend misbruik
- Kerk Kruiningen buigt niet voor corrigerende tik
- Kort geding tegen Gereformeerde Gemeente wegens 'valse beschuldiging'

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement